Minden magyar számít!

A népszámlálásról tanácskozott tegnap Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ megyei tanácselnökeivel és alelnökeivel, prefektusaival és alprefektusaival, valamint megyei szervezetek képviselőivel Kolozsvárott.

A megbeszélésen elhangzott: a népszámlálás eredményei átfogó képet adnak a népesség számáról, összetételéről, életkörülményeiről, illetve az utóbbi évtizedben bekövetkezett változásokról. Másrészt ezek az adatok határozzák meg a következő tíz évben a területfejlesztéssel, a szociális helyzettel vagy a munkanélküliséggel kapcsolatos döntéseket.

Kelemen Hunor felhívta a figyelmet arra, hogy „nekünk, magyaroknak sokkal fontosabb ez az összeírás, mint másoknak. Mindannyiunkat érdekel, hogy hány magyar él Erdélyben. Csökkent vagy nőtt a számunk, változott-e az arányunk? Számos, eddig elért jogunk függ attól, hogy hányan élünk ebben az országban. Mi, magyarok az idei népszámlálás adatai alapján kérhetjük kisebbségi jogaink érvényesítését. A népszámlálás az elkövetkező tíz évben a magyar nyelv használatát, iskoláink, egyetemeink, egyházaink, kulturális intézményeink sorsát is meghatározza.

Ezért is fontos, hogy mindenki büszkén és bátran vállalja magyarságát!” Minden magyar számít! címmel az RMDSZ tájékoztató és tudatosító kampányt indít szeptember 15-én, ebben egyrészt identitásuk felvállalására biztatják a magyarokat, másrészt az összeírás mikéntjéről, esetleges buktatóiról nyújtanak tájékoztatást; a felmerülő kérdésekre az RMDSZ által támogatott és szakértők által működtetett honlapon (www.nepszamlalas.ro) is választ lehet kapni.

Kitekintő / Háromszék

Friss hírek