Egekben az új Japán kormány népszerűsége

A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények alapján a pénteken hivatalba lépett új japán miniszterelnök, Noda Joshiko jelenleg igen magas, több mint 60%-kos támogatottságot élvez a választók körében – jelentette a Reuters. A prominens Nikkei gazdasági napilap felmérése szerint a szigetország lakóinak 67%-a pártolja a frissen kinevezett kormányt, illetve annak politikai és gazdasági elképzeléseit. Másik három, szintén elismert nagy példányszámú újság felmérései is hasonló véleményt tükröznek. A Yomiuri, Mainichi, valamint Asahi lapok által megkérdezettek 65%, 56% illetve 53% áll Noda tervei mögé.

A Kyodo hírügynökség adatai alapján a válaszadók 58%-a értene egyet egy ideiglenes adóemeléssel a márciusi katasztrófa sújtotta területek újjáépítésének finanszírozása érdekében. A szavazókat megosztja azonban a politikailag is meglehetősen kényes kérdéskörbe tartozó, jelenleg öt százalékos forgalmi adó esetleges megduplázása, mely felett csupán a lakosság 49%-a hunyna szemet.

Bár ezek az értékek meglehetősen erős alapokra helyezik az új vezetést a lemondásakor mindössze 15,8%-os támogatást élvező korábbi miniszterelnökhöz, Kan Naotohoz képest, az elmúlt évek tapasztalatai szerint a bizalom megtartása korántsem ígérkezik könnyű feladatnak. Noda mind az öt elődje – köztük Kan is – figyelemre méltó elismerést élvezett hatalomra kerülésének kezdetén, mely később különböző események hatására jelentősen megcsappant. A Kyodo kommentárja szerint a Noda mögött  felsorakozók 32,2%-a azért döntött így mert „nem volt alkalmasabb jelölt”, és csupán 30% vallotta, hogy „megbízik az elnökben”.

Az ország politikai normáihoz viszonyítva meglehetősen fiatal, jó pár negyvenes éveiben járó tagot számláló kabinetnek nem kell azonban amiatt aggódnia, nem lesz mivel bizonyítania rátermettségét. A kezelésre váró kihívások egész sora között szerepel a világ harmadik legnagyobb gazdaságának stagnálásból való kivezetése, új energiapolitika kialakítása a Fukusima atomerőmű okozta válság kezelésének árnyékában, az ismétlődő természeti katasztrófák sújtotta területek újjáépítése, valamint nem utolsó sorban a gyors ütemben öregedő társadalom szociális ellátásának problémája. 

Roja Csilla

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »