A prosztatarák dönt Zimbabwe sorsáról?

Egy 2008. júniusi amerikai távirat szerint az államfő orvosai arra kérték Mugabét, hogy a szervezetében terjedő rák miatt mondjon le tisztségéről. A volt zimbabwei amerikai nagykövet, James D McGee által írt sürgöny a zimbabwei központi bank elnökére, Gideon Gono-ra hivatkozva azt közölte Washingtonnal, hogy az elnöknek alig 3-5 éve van hátra.

A 87 éves államfő az 1980-ban kivívott függetlenség óta vezeti országát. Korábban már többek közt a Daily Telegraph is beszámolt arról, hogy Mugabe egészségi állapota rohamosan romlik, és már akkor tudni vélték, hogy prosztatarákja van, amik miatt kezelésekre jár. Azonban ezt Harare máig hivatalosan tagadja – akkor azt közölte, valójában szürkehályog-műtéte miatt utazik rendszeresen az államfő külföldre. A Reutersnek adott interjújában tavaly szeptemberben személyesen is cáfolta ezeket a híreszteléseket.

Zimbabwe a Freedom House szerint nem szabad állam, sőt, az egyik leginkább korlátozott a világon. A legközelebbi választások 2013-ban lennének, azonban egyre többen félnek attól, hogy az elnök korábbi halála esetén a tisztázatlan rendszer miatt, valamint mert nincs egyértelmű utódja, akár zavargások is kitörhetnek Zimbabwében. Pláne azért, mert a Mugabéhoz közel állók, azaz a potenciális követők között is súlyos ellentétek vannak, ami akár belháborúhoz is vezethet.

Weszprémy Gábor

Friss hírek