A Szenátusban is többségre vágynak a republikánusok

Miközben erejüket elsősorban a jövő évi elnökválasztásra összpontosítják, az amerikai republikánusok úgy vélik: megnőttek az esélyeik arra, hogy a kongresszusban elhódítsák a demokratáktól utolsó védőbástyájukat, a szenátust is – írta pénteki számában a The Wall Street Journal.

A republikánusok a tavalyi „félidős” választások nyomán kerültek többségbe a képviselőházban, s ezt a pozíciójukat feltehetően 2012-ben is meg tudják őrizni. Jövőre a 100 közül 23 demokrata és 10 republikánus szenátusi mandátumról döntenek a választók, és a jelenlegi ellenzéki pártnak elegendő lesz 4 helyet elhódítania ahhoz, hogy többségbe kerüljön a szövetségi felsőházban is.

A demokraták 2006-ban kerültek többségbe a szenátusban, amikor nyerniük sikerült több, hagyományosan republikánus és „ingaállamban” is. A Cook Report felmérése azt állította, hogy a mai – a jelenlegi kormánypárt számára kedvezőtlenül alakuló – politikai szimpátiák alapján a demokraták egy mandátumot egészen biztosan el fognak veszíteni, 9 esetben pedig kemény küzdelemre kell felkészülniük. A republikánus oldalon ugyanakkor 10-ből csak 2 mandátummal kapcsolatban merült fel eddig a vereség esélye.

A szenátusban ma 53:47 arányban a demokraták, a képviselőházban pedig 240:192 arányban a republikánusok vannak többségben. A felsőház republikánus kézbe kerülése akkor is jelentős konzervatív fordulathoz vezethet majd az amerikai politikában, ha Barack Obamának sikerülne újraválasztatnia magát.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »