Argentína és Uruguay felújítja a közös vasútvonalat

Argentína és Uruguay vezetői hétfőn döntöttek a két országot összekötő vasútvonal felújításáról, melyet immár többmint harminc éve megszüntettek. Az uruguayi elnök, José Mujica szerint országa az utóbbi fél évszázadban soha nem volt ilyen közel Argentínához, mint most.

A vasúti forgalom kiterjesztése fontos lépés a két dél-amerikai állam integrációjában. José Mujica a jeles esemény kapcsán hozzátette, hogy Argentína az egyetlen szomszédos ország, ahol az uruguayiak nem érzik magukat idegennek. Az elnök ezzel utalt azokra az uruguayi bevándorlókra is, akik az 1973-as puccs miatt voltak kénytelenek távozni, és Argentínába menekültek, írja az Infolatam.

Cristina Fernández argentin elnök is egyetértett Mujicával, elmondása szerint „az argentinok és az uruguayiak majdnem teljesen egyformák”, az integráció kapcsán pedig elmondta, hogy „folytatjuk az utat az integráció ösvényén, célunk az, hogy népünk számára a lehető legtöbbet érjünk el”. 

Az argentin elnök a jeles alkalomra, melyet az uruguayi Salto városában tartottak, stílszerűen vonattal érkezett, többek között az argentin külügyminiszter, Héctor Timerman társaságában.

A jelenlegi tervek szerint a vasútforgalmat szeptember 9-től indítják el, először csak heti rendszerességgel, majd később – főleg a turista szezonban – napi szinten indítanak majd a vonatokat. 

Sándor Nóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »