Maoista kormányfőt választott a nepáli parlament

Vvasárnap a parlament Baburam Bhattarai maoista politikust választotta meg Nepál miniszterelnökévé, számolt be a Channel News Asia. A monarchia 2008-as megdöntése óta eltelt három év alatt Bhattarai az ország negyedik kormányfője, így nagy nyomás nehezedik rá – tőle várják a 2006-ban kirobbant maosita felkelés óta ingatag politikai helyzet stabilizálását. Elődje, Jhalanath Khanal idén február óta töltötte be a posztot, amelyet előtte hét hónapig senki sem foglalhatott el, mivel az ez idő alatt tartott 16 szavazás egyike sem volt eredményes.

Az egykori pénzügyminiszter egyértelmű fölénnyel győzött: az 575 szavaztból 340-et szerzett. A parlament 2008-as felállítása óta azonban sem pártja, a maoista Nepáli Egyesült Kommunista Párt, sem az ország második legnagyobb pártja, a balközép Nepáli Kongresszus nem volt képes stabil kormányt alakítani, mivel az önálló irányításhoz nem rendelkeztek elég parlamenti hellyel, erős koalíciót pedig nem tudtak létrehozni. Bhattarai a BBC-nek adott nyilatkozatában azt mondta, az országban zajló békefolyamatot fél éven belül be szeretné fejezni, ehhez azonban túl kell juttatnia a parlamentet a holtponton és konszenzusos kormányt kell alakítania.

„A célom, hogy egy nemzeti egységkormányt hozzunk létre, majd megegyezésre jussunk a legfontosabb kérdésekben, hogy teljesíteni tudjuk küldetésünket” – nyilatkozta Bhattarai, akinek számtalan kihívással kell szembenéznie újdonsült posztján. Az új kormányfő számára a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a két legerősebb ellenzéki párt, a Nepáli Kongresszus és a Nepáli Kommunista Párt – Egységes Marxista-Leninsták (CPN-UML) támogatása nélkül pártjának nincs elég szavazata a fontosabb változtatások megvalósításához, a két párt vezetősége pedig már döntött az ellenzéki szerep mellett.

Az egyik legérzékenyebb kérdés, amit Bhattarainak meg kell oldania, az egykori maoista harcosok helyzetének rendezése: jelenleg majdnem 20 ezren laknak országszerte különböző átmeneti szálláshelyeken, jövőjük fontos politikai ütközőpont. Az új kormányfő emellett saját pártján belül sem számíthat osztatlan támogatásra, a szervezet keményvonalasai várhatóan ellen fognak állni az új alkotmányt és az ország integrációját érintő tervezeteknek.

Koczkás Sára

Felkapott hírek

Friss hírek