Szakaszos Schengen-bővítés?

Elfogadható kompromisszumnak nevezte tegnap Teodor Baconschi román külügyminiszter a Schengen-övezethez való kétszakaszos csatlakozást.

A nagykövetek éves találkozóján a román diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy az uniós igazság- és belügyminiszterek következő, szeptemberben esedékes ülésén a tagállamok mindegyike rábólint arra a javaslatra, amelynek eredményeként Románia és Bulgária előbb légi kikötőin keresztül, majd második szakaszban a szárazföldi és vízi határátkelőin is a schengeni övezet tagjává válna.

„Remélem, hogy a tagállamok tiszteletben tartják a játékszabályokat és a Schengen-bővítés témáját ’nem ejtik foglyul’ mindenféle belpolitikai, populista nyilatkozatok. A lengyel EU-elnökség támogatja a határmentes övezethez való csatlakozásunkat, tehát bizakodó vagyok” – fogalmazott Baconschi.

A külügyminiszter elvárja a csatlakozást korábban ellenző tagállamoktól, hogy „előítéletek nélkül” tanulmányozzák át az igazságügyi reformról készített legutóbbi jelentést, amely megállapította, hogy a román igazságügyi reform jó úton halad.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek