Börtön fenyegeti a rebellis lelkészt

Jena városában házkutatást tartott a rendőrség egy evangélikus lelkésznél, és elkobozta annak kisbuszát. A hatóságok szerint a lelkész ugyanis, aki egyébként 57 éves és négygyermekes családapa, a járműre szerelt hangosbemondó segítségével a rendőrök elleni erőszakra bujtogatott. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámolója szerint tény, hogy Lothar König és fent nevezett autója ott volt február 19-én Drezdában, amikor összecsaptak a jobboldali szélsőségesek és az ellentüntetők, s az események során több, mint száz rendőr sérült meg. Az evangélikus lelkészt azzal vádolják, hogy az autójának hangosbemondójából elhangzott szavak erőszakra szólítottak fel, a kocsit követő tömegből pedig állítólag többen is köveket dobtak a rend őreire. Azon kívül az autóban tartózkodó ellentüntetők ellenszegültek a rendőri beavatkozásnak. 

A Thüringen Journal híradójában megszólal Lothar König lánya is, aki felháborítónak tartja, hogy a szászországi rendőrség házkutatást tartott a szabadsága miatt távollévő apja irodájában, ahol a hívek bizalmas adatait is tartalmazó iratok, feljegyzések is vannak. Katharina König, aki egyébként baloldali tartományi képviselő, nincs egyedül az aggályaival. A türingiai belügyminisztériban azt állítják, őket nem értesítették a szászországi hatóságok a razziáról. A türingiai zöldek és a baloldaliak is magyarázatot követelnek.

Jénában hatszázan gyűltek össze, hogy demonstráljanak a szászországi rendőrség akciója ellen. Minden párt és felekezet képviseltette magát, amin akár meg is lepődhetnénk, ha arra gondolunk, Lothar König mintha mindent egyenesen azért tenne, hogy megossza az embereket. Nagyonis van véleménye a világi dolgokról, és nem tesz lakatot a szájára. A következő kis videóban például cigarettával a kezében a következőket fűzi a katolikus pápa tervezett látogatásához: „Mit akarna itt Jénában? Maradjon otthon Rómában, vagy tőlem mehet Bajorországba, vagy ahova akar.”

Aki azonban azt hiszi, hogy a hosszúszakállas ember csupán egy újabb vén youtube-sztár, akinek a beszólásain jókat lehet röhögni, nagyot téved. König évtizedek óta elkötelezetten dolgozik a jénai utcagyerekek életének jobbá tételén. Több, mint százan közülük visszataláltak a családjukhoz. „A Lothar egy laza csávó, nem kezd azonnal papolni, hogy változtasd meg ezt meg azt az életedben. Ehhez csak szép óvatosan lehet hozzákezdeni, de ezt mások nem értik meg. Belülről épített fel újból, agyilag. Mindenkinek szüksége van valakire, akivel beszélhet. Rohadt érzés, ha annyira egyedül vagy, hogy nincs kihez szólnod” – mondja a 18 éves Reno, akit az anyja 11 éves korában nevelőintézetbe adott, mert nem tudott vele mit kezdeni. Miután innen megszökött, Reno évekig az utcán élt. A lelkészben egyfajta pótapát talált, és ezzel nincs egyedül. 

2004-ben dokumentumfilmet forgattak a lelkipásztorról és patronáltjairól „Die Königskinder” („A király gyermekei” – utalással a lelkész családnevére) címmel. A produkciós cég honlapján olvasható leírás szerint a film a hitből merített erőről szól. A filmkészítés érzelmileg nagyon megterhelő volt a forgatócsoport számára. Éjszakánként a gyerekekkel együtt indultak neki a városnak, hogy alkalmas alvóhelyet találjanak. Nem hittek a szemüknek, amikor látták, milyen rengeteg fedél nélküli tinédzser él a városban, akik a pályaudvarokon vagy lebontásra váró házakban töltik az éjszakákat. Még rosszabb volt azonban azokat a politikusokat hallgatni, akik mindent megtesznek azért, hogy megnehezítsék az utcagyerekeknek segítséget nyújtó lelkész életét. Ennél csak annak a néhány jénai polgárnak a reakciója volt rémisztőbb, akik azt kiabálták a filmeseknek: „mind el kéne őket gázosítani!”

A lelkész időközben visszatért a nyaralásából az átkutatott lakásba, és nyugodt lélekkel néz a jövőbe. Nem fél a börtöntől, és példaképének azt a Jézust tartja, aki ostorral a kezében űzte ki a pénzváltókat a templomból. Nem akar semleges lenni, nem ül ölbe tett kézzel, tenni akar. Sokan vannak, akik nem értenek egyet a módszereivel. De legalább száz család van, aki hálás szívvel gondol rá.

Hajnal Anett

Friss hírek