Már csak a Híd nem támogatta a lelkiismereti szabadságot

A Híd az egyetlen kormánypárt Szlovákiában, amely még nem adott ki pozitív állásfoglalást a lelkiismereti szabadság Munkatörvénykönyvbe való beiktatásáról. Solymos László frakcióvezető azonban kijelentette, a frakcióülésen foglalkoznak vele.

Solymos hangsúlyozta, hogy a lelkiismereti szabadság minden képviselő egyéni döntése. „Ez nem politikai kérdés, éppen ezért nem tudom elképzelni, hogy valakit is kényszerítenénk, hogyan szavazzon” – jelentette ki.

Ján Figeľ, a KDH elnöke a Koalíciós Tanács múlt keddi ülése után tájékoztatott arról, hogy a KDH és az SaS véleménye megegyezik a lelkiismereti szabadság munkajogba való beiktatásáról. Figeľ szerint az egyezségük egyúttal meghívást is jelent a másik két koalíciós párt számára.

A lelkiismereti szabadság vélhetően képviselői indítvány alapján kerülhet bele a Munkatörvénykönyvbe. A tervezet megfogalmazását a KDH már eljuttatta partnereinek. A javaslat szerint nem minden alkalmazott élhetne ezzel a joggal. A bírókat például nem érintené. Eszerint egy bíró például nem utasíthatná el a lelkiismereti szabadságra hivatkozva egy házaspár szétválasztását. Hasonlóképpen nem vonatkozna az élet vagy az egészség védelmére.

Az SDKÚ-DS vélhetően támogatni fogja a parlamentben a javaslatot. Milan Hort, a párt alelnöke kijelentette, hogy a párt frakciója egyetértett vele.

Kitekintő / Parameter.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »