Líbia kazahsztáni követsége is átállt

Líbia kazahsztáni nagykövetsége lecserélte az épületén lobogó zászlót a Nemzeti Átmeneti Tanács trikolórjára – nyilatkozott a diplomáciai képviselet egyik munkatársa augusztus 25-én a RIA hírügynökségnek. „A Líbiai Nemzeti Átmeneti Tanács zászlaját tegnap akasztottuk ki” – mondta a diplomata. A kazahsztáni Külügyminisztérium értesült az állami jelkép megváltoztatásáról.

A líbiai követségek korábban már egy sor országban, mint Azerbajdzsán, Csehország, Fülöp-szigetek és Mexikó, felvonták a felkelők zászlaját. Szemtanúk szerint habár az észak-afrikai ország moszkvai nagykövetsége leeresztette a Szocialista Népi Líbiai Arab Dzsamahiríja egyszínű zöld lobogóját, de nem húztak fel helyette semmilyet sem.

A polgárháborúvá szélesedő líbiai konfliktus február közepén kezdődött Kadhafi távozását követelő tüntetésekkel. Március 17-én az ENSZ BT határozatot hozott a líbiai repüléstilalmi zóna létrehozásáról, és a hadművelet két nap múlva el is kezdődött, ami a hónap végén teljes mértékben NATO parancsnokság alá került. A június 27-én lejáró mandátumot a katonai szövetség június 1-jén még 90 nappal meghosszabbította.

Szerdán a felkelők elfoglalták Kadhafi tripoli rezidenciáját, és bejelentették a hatalom teljes átvételét. A líbiai diktátor jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen.

Tóth I. Dávid

Friss hírek