Kaotikus a helyzet Líbiában

A hétvégén jelentős előrelépést értek el a február óta küzdő líbiai felkelők, a 41 éve regnáló Moammer Kadhafi és támogatói szorult helyzetbe kerültek, hiszen az ellenzékiek már a fővárosban vannak, a világ vezetői pedig gyors egymásutánban kifejezték abbéli meggyőződésüket, hogy a Kadhafi rezsimet utolérte a vég. Ennek ellenére a harcok még közel sem zárultak le, az ellenállók különböző csoportjai között igen ellentétes információk keringenek a jelenlegi helyzetről, Líbia egykori teljhatalmú urának fia, Szaif al-Iszlám pedig igen magabiztosan adta hírül, hogy az ellenzéki erők órái meg vannak számlálva.

Nehéz lenne megítélni, hol tartanak most a líbiai harcok. A Kadhafi-ellenes felkelők hétvégén minden eddiginél nagyobb sikert értek el, benyomultak a fővárosba és azóta is irányításuk alatt tartják Tripoli egy részét. Az első kérdés azonban rögtön ennél a pontnál felmerül, hiszen maguk az ellenzéki erők sem tudnak egyértelmű választ adni arra, mégis meddig terjed ki fennhatóságuk a kulcsfontosságú városban. A bizonytalanságot pedig csak tetézi, hogy a Kadhafihoz lojális erők, akik a világ vezető hatalmainak felszólítására sem tették még le a fegyvert, arról számoltak be, hogy még mindig ők uralják a város 80 százalékát, míg egyes felkelő csoportok nagyjából ugyanekkora részt könyvelnek el a magukénak, a BBC helyi tudósítója szerint lehetetlen megállapítani melyik félnek van igaza.

Az elmúlt napokban arról is érkeztek hírek, hogy Kadhafi három fia az ellenzéki csoportok fogságába esett, azonban ezek a hírek is megkérdőjeleződtek, amikor az egykori vezető egyik gyermeke, Szaif al-Iszlám az előző éjszakát a Kadhafihoz hű erők egyik bázisán, a Rixos Hotelben töltötte külföldi újságírók kérdéseire válaszolva. A BBC helyi tudósítója szerint az sem egyértelmű, hogy férfi megszökött vagy egyáltalán nem került fogságba. A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) emberiesség elleni bűncselekmények vádjával kívánja bíróság elé állítani a Szaifot, Moammer Kadhafival és Abdullah al-Sanusszi titkosszolgálati vezetővel együtt, ezért hétfőn felvették a kapcsolatot az ellenállókkal, hogy Hágába szállíthassák Saif al-Islamot. Az ICC szóvivője szerint kedden az ellenállók különböző csoportjaitól ellentétes információkat kaptak atekintetben, hogy egyáltalán fogságba került-e a Kadhafi fia, ez is jól példázza a felkelők közötti információáramlás hiányosságait és a szervezetlenséget.

Szaif al-Iszlám az újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy édesapja biztonságban van, továbbra is Tripoliban tartózkodik. Emellett igen magabiztosan állította, hogy „megtörték az ellenállók csapatait, akik csapdába estek a fővárosban.”

Ezzel párhuzamosan a líbiai ellenállók Nemzeti Átmeneti Tanácsa (NTC) úgy határozott, ha a biztonsági körülmények lehetővé teszik, szerdán Bengáziból a fővárosba repülnek és hozzálátnak az új kormányzat létrehozásához. A tanács vezetője, Musztafa Abdul Dzsalil hozzátette, Kadhafi támogatói fair és igazságos eljárás során lesznek felelősségre vonva tetteikért, a líbiai polgárokat pedig arra kérte, senki ne vegye a maga kezébe az igazságszolgáltatást, hiszen egy esetlegesen kirobbanó véres bosszúhadjárat csak aláásná az ellenálló csoportok legitimációját. Az átmeneti vezetés jelenleg Bengáziban tartózkodik, ahol a török külügyminiszter társaságában került sor a közös sajtótájékoztatóra.

Több elemző felhívta a figyelmet a hosszabb távú kockázatokra is. Bár jelenleg is igen képlékeny és a bizonytalan a líbiai helyzet, nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy közel sem garantált az ország békés újjáépítése a Kadhafi-párti erők és a felkelők közötti harcok elcsendesedése után. Egy neve elhallgatását kérő korábbi amerikai diplomata külön kiemelte, hogy a líbiai törzsi és politikai megosztottság a legrosszabb esetben egy „második Szomália” kialakulásához is vezethet, főleg ha számba vesszük az országban található fegyverkészletek mértékét és azt a tényt, hogy ismét egy olyan ország politikai vezetése omlik össze és hagy maga után hatalmi vákuumot, amely soha nem ízlelte meg a modern értelemben vett demokráciát. Ezt pedig csak tetézi föld mélyén található nyersanyagok kiaknázásából származó bevételek feletti uralom kérdése és az ebből kipattanó feszültségek.

Romász Andrea

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »