Összefognak a balti államok

Svédország szorosabb együttműködést támogat a balti országokkal ezért a „Baltikum éve 2011” rendezvénysorozat keretén belül közösen emlékeznek meg a balti államok diplomáciai életbe való visszatérésének és a Szovjetuniótól való függetlenedésének 20. évfordulójáról.

2011-ben Svédországban a „Baltikum évét” ünneplik annak tiszteletére, hogy Észtország, Lettország és Litvánia 20 éve indultak el a függetlenséghez és demokráciához vezető úton. Nagyrészt Stockholmban, továbbá az észt, lett és litván fővárosokban is számos rendezvényt szerveznek ebből az alkalomból azzal az ambiciózus céllal, hogy mélyítsék, erősítsék és támogassák az együttműködést az északi balti országok között.

Partnerség a szabadságért és jólétért –hangzott el a szlogen augusztus 15-én, norrmalmstorgi „hétfői ülésen”. A Baltikum évének legfontosabb eseményén a svéd miniszterelnök volt a házigazda. Svédországban 1990 márciusától 1991 szeptemberéig 79 „hétfői ülésre” gyűltek össze svédek ezrei, hogy támogassák a balti államok függetlenségi törekvéseit. Idén a Balti-térség felszabadulásának 20. évfordulójára megemlékezve, így a 80. alkalommal tartották meg a gyűlést, amin jelen volt többek között a lett, litván és észt miniszterelnök is. A politikai vezetők nyitóbeszédeit és az ünnepi műsort követően a megemlékezést a stockholmi parlamentben tartott ceremónia zárta.

„Lépésről lépésre építettük újra és tettük szorosabbá a történelmi köteléket Svédország, Észtország, Lettország és Litvánia között. Most az aktív diplomáciai tevékenység mellett tovább szeretnénk fejleszteni az országok közötti kereskedelmet, csereprogramokat és összefogást az élet más területein is” –mondta beszédében Fredrik Reinfeldt, svéd miniszterelnök.

Epresi Judit

Friss hírek