Pekingben tárgyal az USA alelnöke

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke szerdán érkezett Kínába, hogy az USA adósbesorolásának lerontásáról és azt követő piaci zavarokról tárgyaljon. Biden kínai kollégája, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) meghívására látogatott Pekingbe, ahol a két ország kapcsolatairól folytatott tárgyalásokon kívül Kína jövőbeli vezetőivel is megismerkedett. Hszi várhatóan 2012-ben veszi át a Kínai Kommunista Párt elnöki posztját, 2013-tól pedig hivatalosan is ő lehet az ország elnöke. Joe Biden alelnök kilenc napos útja során Japánba és Mongóliába is ellátogat majd, számolt be a BBC.

Kína, mint az Egyesült Államok legnagyobb külföldi hitelezője, még az adósságplafon megemeléséről szóló vita alatt, majd a leminősítés után is kritikával illette Amerikát, egyrészt hosszú távú befektetéseinek biztonságosságát féltve, másrészt pedig válaszul az USA korábbi bírálataira a jüan alulértékeltségével kapcsolatban. Bár egyelőre nincs a dollárhoz hasonlóan megbízható alternatíva devizatartalékainak növelésére, Peking már megtette a dollártól való függőségének csökkentése érdekében szükséges első lépéseket, ezért Biden egyik legfontosabb feladata vendéglátóinak az USA gazdaságába vetett bizalmának visszaállítása.

Az alelnök továbbá arra is bíztatni fogja tárgyalópartnereit, hogy vegyék ki részüket a világgazdaság talpra állításából. Ennek egyik módja az lenne, ha engednék a jüan dollárral szembeni gyorsabb erősödését – ezáltal növekedne Kína vásárlóereje, ami elméletben hozzájárulhat amerikai munkahelyek létrejöttéhez.

A jüan árfolyama 1993 óta először erősödött a 6,4-es szint fölé a dollárhoz képest, a múlt hetet pedig a 2007 óta volt legnagyobb nyereséggel zárta. „Ez nagyon fontos a világgazdaság növekedése szempontjából, és kritikus az amerikai export és munkaerőpiac számára” – idézte a Bloomberg Lael Brainard nemzetközi ügyekért felelős államtitkárt. Szakértők szerint, ha a jüan árfolyama egyensúlyi állapotba kerülne, az hozzájárulna az Egyesült Államok GDP-jének és munkaerőpiacának növekedéséhez.

Koczkás Sára

Friss hírek