Pakisztán újra víz alá került

A napok óta tartó pusztító eső hatalmas áradásokat idézett elő Pakisztán déli részén. Az ítéletidő legalább 700 ezer embert érint és mindezidáig 60 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Badin a jelenleg legveszélyeztetettebb térség, ahol a lakosok több mint felét kellett evakuálni; de további kisebb területeken is, mint Umerkot, Mirpurkhász, Tár, komoly károkat kellett elkönyvelni. A hadsereg jelenleg is helikopterekkel és csónakokkal próbálja menteni az elsöprő árhullámmal küzdőket. Eddig 150 iskolában sikerült elhelyezni a menekülteket. Elmondása alapján ugyanakkor sürgősen szükség lenne még sátrakra és élelemre – tudósított az AFP hírügynökség. Az időjárás-előrejelzés további esőket jósol a következő napokban.

„60 ezer embernek kellett kiköltöznie otthonából és biztonságosabb helyet keresnie” – nyilatkozta az AFP-nek Szaddzsad Haider Sah, a tartományi válságkezelési hatóság egyik munkatársa. Hozzátette, hogy eddig 30 helyi lakos halálát okozta a pusztító áradat, melyet egy kormányzati szakember is megerősített. Pakisztán legnagyobb segélyszervezete, az Edhi Alapítvány eközben átfogó segélyezési projekt elindítását kezdeményezte a károsultak azonnali megsegítésére. „Élelemmel és a túléléshez szükséges alapvető eszközökkel látjuk el a rászorultakat, azonban több embernek és szervezetnek kellene részt vennie a munkában”- nyilatkozta a szervezet egy aktív tagja.

Sajnos nem ismeretlenek az ország számára a pusztító árhullámok. Az eddigi legnagyobb károkat okozó árvíz Szind tartományon söpört végig tavaly, amely majd 21 millió embert érintett és legalább 10 milliárd amerikai dollárt kitevő kárt okozott. A 2010 júliusában kezdődött monszuneső következtében az ország egyötöde (megközelítőleg 800 ezer négyzetkilométer) került víz alá. Jelenleg is hontalanok tízezrei élnek menekült- illetve szükségtáborokban, amiért folyamatos kritika éri Juszuf Raza Gilani kormányzatát. Pakisztánt emellett már a brit Oxfam Nemzetközi Segélyszervezet is felelősségre vonta, amiért Iszlámábád képtelennek bizonyult a sorozatos katasztrófákat megelőző intézkedéseket foganatosítani.

Andriasik Szilvia

Friss hírek