Tapasztalt üzletasszony és diplomata az új kassai főkonzul

Augusztus 15-én vette át kassai főkonzuli megbízatását Czimbalmosné Molnár Éva. Ahogy azt a főkonzul asszony elmondta egy felvidéki hírportálnak, nagy örömmel tölti el, hogy Szlovákiának egy olyan régiójában tevékenykedhet ezentúl, ahol a tökéletes példáját láthatjuk annak, hogyan élhet békében egy többnemzetiségű város.

Az új főkonzulasszony önéletrajza is azt mutatja, szívén viseli a határon túli magyarok ügyét, ennek fényében hosszú éveket töltött el a Határon Túli Magyarok Hivatalában, ezenkívül kuratóriumi tagja volt a Csehországi és Szlovákiai Magyar Kultúráért Alapítványnak. Mindezek mellet Pozsonyban is dolgozott, 6 éven át vezette a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetét, melyre ma is azt mondhatja, egy igazi kihívás volt.

Családja örömmel fogadta a hírt, hogy a kétgyermekes édesanya, és feleség egy ilyen fontos poszton szolgálhatja ezentúl a határon túli magyarok érdekeit. Bár gyermekei már nagyok (fia már elvégezte az egyetemet, a lánya harmadéves medikus), de férje vállalva a fárasztó ingázást, a hét egyik felét Kassán fogja tölteni, másik felét Budapesten.

A kassai konzulátus számos járás fölött „őrködik”, ezek között szerepel a kassai, az eperjesi kerület, illetőleg a zsolnai, és a besztercebányai kerület egyes járásai. A Főkonzulátus elsődleges feladata a hagyományos konzuli feladatok, a magyar állampolgárok és jogi személyek érdekvédelme, közigazgatási feladatok ellátása.

Czimbalmosné elmondása alapján megtudhattuk, hogy a magyaron kívül még több főkonzul is lát el feladatot Kassán, így az orosz, lett, spanyol, szerb, belga, török, és holland, akik eddig is jó viszonyt ápoltak az őt megelőző főnkonzulokkal, így ő is számít a közreműködésükre ezentúl is.

Felvidék Ma

Friss hírek