Horvátországi magyarok nyara

A horvátországi magyarok sem tétlenkednek a nyáron, kisebbségi tanácsi választások lebonyolítása után fesztivált, emléknapot szerveztek, mellette pedig a szeptemberben induló egyetemi képzésekre ösztöndíjakat ítéltek oda – horvátországi magyar hetilapot, az Új Magyar Képes Újságot lapozgattuk.

Kisebbségi önkormányzati választások

Július 10-én lezajlottak a kisebbségi tanácsi választások. A horvátországi magyarok négy megyében, öt városban és tíz járásban szavazhattak a kisebbségi önkormányzatokra, kisebbségi képviselőt pedig összesen nyolc megyében, hét városban és hat járásban választhattak. A horvátországi kisebbségi önkormányzati választásokon országosan összesen 362 317 választópolgár vehetett volna részt. Mint ahogy azt várták is, nagyon alacsony volt a részvétel.

Az eddigiekben fölénnyel rendelkező Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége nem tudta megtartani pozícióját. Az összesítésekből kiderült, hogy országosan a Magyar Egyesületek Szövetségének jelöltjei lettek többségben a városi, megyei és járási testületekben. Eszék-Baranya megyében 25 tagú megyei önkormányzatot alakíthatták meg, Vukovár-Szerém megyében a megyei magyar önkormányzatba szintén ők kerültek fölénybe. (Horvátországban 2011. december 4-én kerül sor a parlamenti választások lebonyolítására.)

„Szalmacirkusz” a laskói határban

Augusztus 8-14. között már hatodik alkalommal került sor nemzetközi szalmafesztiválra, amelynek helyszíne Laskó volt, témája pedig a cirkusz. A cirkuszvilág szalmából készített elemeit csodálhatták meg azok, akik belépőjegyet váltottak a sajátságos szabadtéri kiállításra. A szalmából készülő hagyományos és modern stílusú alkotásoknak a Horvátországból, Szerbiából, Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából, Norvégiából és Mexikóból érkezett művészek augusztus 8-án láttak neki. Öt nap múlva aztán elkészült a szalmakártyavár, az egy lábon egyensúlyozó akrobata, a karikákkal zsonglőrködő balerina, de több absztrakt alkotást is megcsodálhattak az odalátogatók.

A falusi szakmai szervezetek klubja és a Horvát Farmer nevű egyesület idén márciusban a vidék legjobb turisztikai eseménye címet adományozta a laskói Szalma Land art Fesztiválnak, amely az elmúlt hat évben számos látogatót vonzott a Laskó alatti tarlóföldre.

Koszorúzás és emléktorna Várdarócon

A várdaróci Helyi Választmány emléknappá nyilvánította augusztus 13-át, és minden évben megkoszorúzzák a honvédő háborúban elesett várdaróciak tiszteletére állított emléktáblát a település központjában, valamint a sportegyesület egy emléktornát rendez tiszteletükre. A honvédő háború történései kezdenek elhalványulni, de azokról, akik életüket áldozták a szabad Horvátországért, nem szabad megfeledkezni. Litarić Ivica 1993. augusztus 13-án, míg Fehér József és Gerber Lajos 1995. november 1-jén estek el. A tiszteletükre állított emléktáblánál civil szervezetek képviselői, az elesettek családtagjai, hozzátartozói helyeztek el koszorút és gyújtottak gyertyát. 12. alkalommal Gerber-Fehér-Makovec emlék focitornát rendeztek.

Ülésezett a Horvátországi Magyar Ösztöndíjtanács

Nemrégiben került sor a Horvátországi Magyar Ösztöndíjtanács ülésére, amelyen a magyarországi felsőoktatási intézményekbe beadott pályázatokról döntöttek. Ezúttal az őszi részképzésre hárman, az alapképzésre négyen, a mesterképzésre ketten, az előkészítő képzésre, vagyis a Balassi Intézetbe pedig tízen jelentkeztek. A tanács elnöke, Csapó Nándor az ülés végén hozzátette, azt kívánják a magyarországi felsőoktatási intézményben tanuló diákoknak, hogy sikeresen fejezzék be tanulmányaikat, majd térjenek vissza szülőföldjükre.

Új Magyar Képes Újság

Friss hírek