Szélsőségeseket lőttek le Észak-Kaukázusban

Groznijban Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök részvételével több szélsőséges fegyverest megöltek, Dagesztán Haszavjurt járásában pedig kétnapos fegyveres harc nyomán szélsőségeseket lőttek le orosz belügyi források csütörtöki tájékoztatása szerint.

Ugyancsak Haszavjurt járásban egy magányos harcos ellenállást tanúsított, őt lelőtték, három másikat pedig elfogtak. A dagesztáni Mahacskalában két szélsőségest öltek meg, és ugyanott felrobbantották egy rendőr autóját, több katona és rendőr életét vesztette a szakadárok akciói következtében.Az észak-kaukázusi különleges hadműveletekben összesen hét fegyverest öltek meg és hármat – köztük egy nőt – elfogtak, két orosz belügyi katona életét vesztette, egy pedig megsebesült.

Groznijban a különleges hadművelet éjszaka kezdődött, miután az egyik lakótelepről fegyvereseket jelentettek. Ramzan Kadirov elnök a helyszínen vállalt irányító szerepet. A szélsőségeseket megadásra szólították fel, de azok tüzet nyitottak. A hadművelet befejeztével a helyszínen négy holttestet találtak. Addigra kiderült, hogy a fegyveresek terrorakciók elkövetésére érkeztek Groznijba.

Groznij közelében egy erdőben a rendőrök ismeretlen férfit fedeztek fel, akit fel akartak tartóztatni, de az illető ellenállást tanúsított, s a tűzharcban lelőtték.

A megölt csecsenföldi banditák közül hármat a nap folyamán azonosítottak.Ugyancsak szerdán Csecsenföldön egy helyen két, egy további helyszínen egy embert fogtak el, akik a szélsőséges csoportokhoz tartoznak, az utóbbi egy nő, aki idén nyáron csatlakozott a szakadárokhoz.

Dagesztánban a szélsőségesek megpróbáltak áttörni egy ellenőrző poszton, hogy elrejtőzzenek az erdőben, és az éjszakai tűzharcban két belügyi katona életét vesztette, egy megsérült. Itt egy 15 fős fegyveres csapatot kerítettek be, a harcok szerdán kora délután még folytak.

Mahacskalában két szélsőséges rendőrökre nyitott tüzet, amikor az utóbbiak megpróbáltak megállítani egy autót: a rendőrök viszonozták a lövéseket, és a két férfi életét vesztette.

Ugyancsak Mahacskalában felrobbantották egy rendőr autóját, itt a detonációnak nem voltak áldozatai.

Az Észak-Kaukázus Oroszország legnyugtalanabb része, itt folyamatosak a kisebb-nagyobb összetűzések, terrorakciók, és ide nyúlnak az Oroszországban elkövetett terrorcselekmények többségének gyökerei is. Eleinte ezek a köztársaságok el akartak szakadni Oroszországtól. Az elmúlt években a szakadár csoportok helyére az iszlám szélsőségesek léptek, s a nagyon rossz gazdasági helyzet, a hatalmas munkanélküliség mellett állandó az utánpótlásuk.

Oroszország hatalmas összegekkel támogatja a térség köztársaságait, de ennek kizárólag Csecsenföldön van némi látszata, ahol az orosz-csecsen háborúk után lassan minden újjáépül, és ahol viszonylagos nyugalom van, mert Kadirov gyakorlatilag kiszorította a fegyvereseket.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »