Nekimentek a pápának Madridban

XVI. Benedek pápa az augusztus 16. és 21. közötti madridi Világifjúsági találkozón arra buzdította a fiatalokat, ne szégyelljék, hanem bátran vállalják fel hitüket.

Több százezren gyűltek össze a madridi Cibeles téren csütörtök délután, hogy a pápa szavait

hallhassák. Spanyolország az egyetlen, amely immár másodszor fogadhatja a világ minden részéről érkező katolikus fiatalokat, az egyházfőnek pedig ez a harmadik útja. I. János Károly király beszédében külön köszönetet mondott ezért a ’kivételés megtiszteltetésért’.

Egyesek szerint nem véletlen, hogy épp Madrid kapta a találkozó megszervezésének jogát. Az utóbbi években rohamosan csökken a katolikusok aránya a hagyományosan erősen vallásos spanyol társadalomban, ráadásul tavaly életbe lépett az a törvény, amely – a terhesség 14. hetéig – engedélyezi az abortuszt. Valószínűleg ezért is szólalt fel a pápa az abortusz, illetve az eutanázia ellen.

A rendezvény nem éppen zökkenőmentesen zajlott eddig. Napok óta több ezren tüntetnek a város központjában, hogy így fejezzék ki tiltakozásukat a nehéz gazdasági helyzetben közpénzből finanszírozott találkozó ellen.

Duzs Éva

Friss hírek