Egy milliárdos magányos harca Európában

– Rachid Nekkaz francia üzletember, az jövő évi elnökválasztás egyik jelöltje szerdán Brüsszel egyik kerületi önkormányzatán befizette a bírságot két fiatal muszlim lány helyett, akik a júliusban hozott belga törvényre fittyet hányva nikábba öltözve léptek ki az utcára – írta csütörtöki számában a La Libre Belgique című belga napilap.

Az akcióhoz teljesen fehérbe öltözött milliárdos csekkel akart fizetni, de mivel azt nem fogadták el, végül készpénzzel egyenlítette egy 16 és egy 17 éves muszlim lány számláját, akiket a szem kivételével az egész testet elfedő muszlim női öltözet viseléséért büntettek meg. Nekkaz Belgiumból egyenesen egy észak-franciaországi városba utazott, ahol egy ugyanezen ok miatt megbírságolt muszlim nő 75 eurós tartozását fizette be.

A bőkezű üzletember emellett azt tervezi, hogy pert indít a belga és a francia állam ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán az alapvető szabadságjogok megsértése miatt.

A 39 éves Nekkaz, aki a „külváros jelöltjeként” indul a 2012-es francia elnökválasztásokon, az utóbbi időben egyre gyakrabban kerül a kamerák kereszttüzébe szokatlan kezdeményezéseivel. 2010 végén például bejelentette, hogy Auvergne-ben vásárolt egy 16 hektáros földterületet, amelyet évi egy eurós jelképes bérleti díjért cserébe a roma közösség rendelkezésére bocsátana. Jókora fricska volt ez Brice Hortefeux volt francia belügyminiszternek, akinek az etnikai kisebbségekkel szemben tanúsított magatartását Nekkaz nem sokra értékelte.

A különc milliárdos, aki saját háza elárverezésével finanszírozza kampányát, 2010 júliusában hozta létre a burka- és nikábviselésért megbüntetett nőket segítő szolidaritási alapot. Az egymillió eurós alapot az „El a kezekkel az alkotmányomtól” nevű szervezet számláján különítette el, amelynek ő a szóvivője.

A helyzet pikantériája, hogy a világi muszlim férfi egy francia kanadai katolikus nőt vett feleségül, és egyébként a burkaviselés harcos ellenzője. Az öltözetet szerinte be kellene tiltani az üzletekben és a középületekben, de nem az utcán, ami „a másokkal megosztott szabadság helye”.

Nekkaz egy tízgyerekes algériai bevándorlócsaládban született kilencedik gyermekként. Filozófiából és történelemből diplomázott az egyik legrangosabb francia egyetemen, a Sorbonne-on, vagyonát pedig ingatlanügyletekből és az interneten szerezte.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »