Pénzért védené a környezetet Ecuador

Ecuador elnöke, Rafael Correa nagyszabású  Yasuní-ITT elnevezésű környezetvédelmi javaslatát először 2007-ben mutatta be az ENSZ-ben. Lényege, hogy országa lemond a természetvédelmi területeken fekvő olaj kiaknázásáról, cserébe viszont a nemzetközi közösség kárpótolja Ecuadort.

2007 óta Correa egyébként nem is veszt részt a világszervezet munkájában, idén szeptemberben azonban rendkívüli ülésen foglalkoznak majd a kérdéssel, amelyet Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is kiemelt jelentőségűnek nevezett. Ha a tagok elfogadják az ecuadori elnök javaslatát, úgy a dél-amerikai ország 800 millió hordónyira becsült kőolajkészlete a föld alatt marad, amiért cserébe 3,6 milliárd dollárt kapna. Az olaj kitermelése nagyjából 400 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával járna, amely komoly károkat okozna a gazdag növény- és állatvilággal büszkelkedő területen.

Correa szerint van B-terv is, vagyis ha nem sikerül elnyernie az ENSZ-tagok támogatását, környezetkímélő módon, de megkezdik az olaj kitermelését, hiszen “az országnak szüksége van erre a pénzre”.

Duzs Éva

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »