Texasi kormányzó lehet Obama kihívója

Rick Perry texasi kormányzó, aki csak a hétvégén jelentette be hivatalosan, hogy versenybe száll a Fehér Házért folytatott küzdelemben, máris átvette a vezetést a republikánus elnökaspiránsok mezőnyében – közölte kedden a Rasmussen Reports.

Perry 29 százalékos támogatottsággal áll az élen, két számjegyű különbséggel utasítva maga mögé az eddig vezető Mitt Romey volt massachusettsi kormányzót, akinek követői a Rasmussen telefonos felmérése szerint a 18 százalékát adják a republikánus előválasztáson nagy valószínűséggel részt vevő választóknak. A harmadik helyen az iowai próbaválasztást megnyerő Michele Bachmann minnesotai képviselőnő áll 13 százalékkal.

A sort Ron Paul texasi képviselő (9 százalék), Herman Cain georgiai üzletember (6 százalék) és Newt Gingrich volt képviselőházi elnök (5százalék) folytatja, valamint Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor és Jon Huntsman volt utahi kormányzó, pekingi nagykövet zárja, egyaránt egy-egy százalékkal. Thaddeus McCotter michigani képviselő támogatottsága gyakorlatilag a nullával egyenlő. Az előválasztásokon részt venni akaró republikánusok 16 százaléka még nem döntötte el, hogy ki mögé álljon.

Két héttel ezelőtt a Rasmussennél még Romney vezetetett 22 százalékkal, Perry, akiről akkor még csak sejteni lehetett, hogy harcba száll az elnökségért, 18 százalékon állt, Bachmann pedig 16-on.

A közvélemény-kutatást irányító Scott Rasmussen szerint Perry sokat köszönhet annak, hogy kedvező lélektani pillanatban szállt be a versenybe, de felhívta a figyelmet arra, hogy az éllovasnak, akitől az emberek sokat várnak, amíg kívülálló, nehéz megtartania a vezető pozícióját.

A válaszadók 70 százaléka továbbra is egyetért Mitt Romney-nak azzal a júniusi kijelentésével, hogy a republikánus elnökaspiránsi mezőny bármelyik résztvevője jobb elnök lenne, mint Barack Obama. Húsz százalék nem ért egyet ezzel.

Az ultrakonzervatív Tea Party mozgalmon belül Perry tábora 39, Bachmanné pedig 21 százalékon áll. A Tea Partyhoz nem tartozó republikánusok között Perry csak 27-24 százalék arányban vezet Romney-val szemben. Két hete az állás még fordított volt, sőt, Massachusetts volt vezetőjének előnye még két számjegyű volt a texasi kormányzóval szemben.

A Rasmussen Reports augusztus 15-én, egy 1000 fős mintán végeztette el a felmérést a Pulse Opinion Research céggel. A statisztikai hibahatár 3 százalék.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »