Rosszkedvű a világgazdaság

Romlott a világgazdasági üzleti hangulatindex a harmadik negyedévben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet és a párizsi ICC nemzetközi kereskedelmi kamara által készített WES (World Economic Survey) világgazdasági felmérés kimutatása szerint.

Az ifo gazdaságkutató intézet által az MTI-hez eljuttatott elemzés megállapítja, hogy nem csupán az aktuális helyzet megítélése romlott a felmérésben résztvevő szakemberek körében, hanem az elkövetkező hat hónap kilátásainak megítélése is.

A harmadik negyedévben a világgazdasági üzleti hangulatindex 97,7 pontra gyengült a második negyedévi 107,7 pontról. Az aktuális hangulat megítélése 99,1 pont a második negyedévi 108,4 pont után, az elkövetkező hat hónap kilátásainak megítélése pedig 96,5 pontra gyengült a második negyedévi 108,4 pontról.

Észak-Amerikában az üzleti hangulatindex a hosszú távú átlag alá süllyedt elsősorban az aktuális üzleti környezet megítélésének romlása miatt. Az elkövetkező hat hónapra vonatkozó várakozások csak kismértékben romlottak. Az összesített hangulat index 81,2 pontra csökkent a második negyedévi 98,7 pontról.

Nyugat-Európában a gazdasági hangulatindex 2009 eleje óta első alkalommal csökkent a második negyedévi 115,1 pontról 105,2 pontra a harmadikban, elsősorban a kilátások romlása miatt. A WES szakértői szerint a jelenlegi helyzet megítélése viszont alig romlott valamit.

Ázsiában a gazdasági hangulatindex a hosszú távú átlag felett maradt, de 101,8 pontról 94,7 esett a harmadik negyedévben mind az aktuális helyzet, mind a kilátás megítélésének romlása miatt.

Emelkedtek az inflációs várakozások világszerte. Az előző negyedévi 3,8 százalékkal szemben a harmadik negyedéves felmérés 4,0 százalékos inflációs várakozási átlagot mutatott ki. Az áprilisi felméréssel szemben a mostaniban kevesebb WES-szakértő – de még így is a többség – vár emelkedő kamatlábakat az elkövetkező hat hónapban.

A felmérés a dollárt és a font-sterlinget megfelelő árfolyamon látja, az eurót, a jent viszont túlértékeltnek tartja. A dollár árfolyamában azonban ennek ellenére is csökkenést várnak az elkövetkező hat hónapban.

Az müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete 1981 óta végez negyedéves állapotfelmérést a gazdasági ciklusok és számos gazdasági mutató állásáról. A 2011-es harmadik negyedévi felmérésben 117 ország 1.080 gazdasági szakembere vett részt. A felmérés az ICC párizsi nemzetközi kereskedelmi kamara együttműködésével készül.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »