Kiengedték a kórházból a jemeni elnököt

Közel két hónapos lábadozás után Ali Abdullah Száleh jemeni elnök múlt hét végén elhagyhatta azt a szaúd-arábiai kórházat, ahol a június elején ellene elkövetett merénylet óta tartózkodott. A Reuters információi szerint az elnök felépült sérüléseiből, így beköltözhetett egy rijádi lakásba, melyet a szaúd-arábiai kormány biztosít neki. A szintén ebben a merényletben megsérült Ali Mohamed Megawar miniszterelnök már szombaton elhagyhatta a kórházat, őt is egy hasonló házban szállásolták el.

Száleh hazatéréséről már korábban kiszivárogtak információk, azonban azt, hogy az elnök pontosan mikor szándékozik hazatérni Jemenbe, most sem közölték. „Akkor fog visszatérni, amikor orvosai megengedik neki” – nyilatkozta Abdo al-Janadi, a jemeni információs minisztérium egyik munkatársa.

Az Asharq al-Awsat lap szerint az Egyesült Államok levélben fordult Szálehhez, melyben arra kérte, mondjon le korábbi tervéről, miszerint visszatérve az országba párbeszédet kezdeményezne az ellenzékkel. Ezt az USA jemeni képviseletén nem erősítették meg, ugyanakkor Gerald Feierstein amerikai nagykövet közölte: „Úgy véljük, amíg nem történik meg a hatalom átadása az országban és nem jön egy új vezetés, nem lehet foglalkozni Jemen politikai, gazdasági és biztonsági problémáival.”

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa keddi ülése után felszólított egy olyan, jemeniek által vezetett politikai átmenet megvalósítására, mely megfelel az emberek törekvéseinek és igényeinek. Az 15 ország képviselői arra kérték a feleket, hogy legyenek partnerek a helyzet mielőbbi megoldásában, és biztosítsanak teret a humanitárius segélyeknek is.

Jemenben ezalatt folyamatosan zajlanak a Száleh ellen és mellett tüntetők demonstrációi, egyes források már egy közelgő polgárháborút is kilátásba helyeztek. Az elnököt leváltani akarók élén  Száleh egyik korábbi társa, a már a tüntetések kezdetén átállt Ali Mohsin al-Ahmar tábornok áll. Ali Seif Hassan elemző szerint Száleh csak abban az esetben lenne hajlandó lemondani hatalmáról, ha a tábornok is távozna. „Együtt voltak hatalmon, együtt követték el a bűncselekményeket, és az elnök tábora nem fogja hagyni, hogy a tábornok maradjon, míg az elnöknek mennie kell” – tette hozzá Hassan.

Lorencsics Emese

Friss hírek