Jövő héten elkészül a pilisszentkereszti szlovák ház

A jövő héten befejeződik a pilisszentkereszti Szlovák Ház építése – közölte Jozef Havelka, a Pilisi Szlovákok Egyesülete és Regionális Kulturális Központjának elnöke.Havelka – aki egyben a magyarországi Országos Szlovák Önkormányzat tagja – közölte, a Szlovák Ház hivatalos megnyitására néhány héten belül kerülhet sor, amikor Orbán Viktor magyar és Iveta Radičová szlovák miniszterelnök ráérnek, s el tudnak menni Pilisszentkeresztre (Mlynky). Valószínűleg augusztus 20. és szeptember 1. között lesz az ünnepélyes megnyitás.

A Szlovák Ház megépülését a magyar és a szlovák kormány is támogatta. A ház felépítése azután vált szükségessé, miután a pilisszentkereszti önkormányzat 2008-ban a korábbi Szlovák Házból, amelynek épülete a község tulajdona volt, kiköltöztette a szlovák szervezeteket azzal az indokkal, hogy az épületre az önkormányzatnak szüksége van. Az üggyel akkoriban a szlovák sajtó és a politika sokat foglalkozott, s az feszültséget okozott Magyarország és Szlovákia között is.

A 2300 lakosú Pilisszentkereszt az egyetlen olyan település Magyarországon, ahol az ott élők több mint fele szlováknak vallja magát. 

Bumm.sk

Friss hírek