Vitát gerjesztett az elefántszámlálás

Srí Lankán környezetvédő csoportok bojkottálni kívánják a napokban kezdődő „elefánt-népszámlálást”. A különböző zöld egyesületek attól tartanak, hogy a nyilvántartás kiváló lehetőséget nyújt a fiatal és erős egyedek esetleges befogására és háziasítására, mely jelentősen csökkentené a jelenleg kevesebb, mint hatezer elefántból álló populációt. A felmérés kezdeményezője, a Vadvilág Megőrzéséért felelős Minisztérium ugyanakkor cáfolta az aggályokat és hangsúlyozta, hogy kizárólag a vadon élő elefántok jobb megóvása és megőrzése miatt tartják a háromnapos statisztikai felmérést.

Eleinte majd 20 környezetvédő társaság támogatta az elefántok megszámolását, melyhez 200 önkéntest is biztosítottak volna. Véleményük akkor változott meg gyökeresen, amikor S.M. Csandransena, a vadvilág megőrzéséért felelős miniszter bejelentette, hogy 300 fiatal egyedet befognának és buddhista templomoknak ajándékoznák őket. Ugyanakkor Rukshan Duzsajavardene, a Vadvilág Fórum elnöke szerint félő, hogy a veszélyeztetett elefántok nem a vallási ceremóniák díszei lennének, hanem magánültetvényeken végeznék, ahol sokszor hordárnak tartják az állatokat. „Ez csupán színjáték, mely azt szolgálja, hogy nagy agyarral rendelkező, vad elefántokat fogjanak be és háziasítsák őket” – nyilatkozta az elnök. A minisztérium azonban mindezen ellenvetés után sem áll el tervétől és sajtóközleményükben megerősítették, hogy megkezdik a felmérést.

Srí Lankán régóta hagyomány, hogy feldíszített elefántok kísérik a buddhista szerzeteseket az egyes felvonulásokon, körmeneteken. Emellett évtizedeken át fogtak be erős, nagy agyarú egyedeket és a fafeldolgozó iparban jelentős súlyok mozgatására használták őket. Habár utóbbi jelenség már nem fordul elő, még mindig esnek áldozatul erős elefántok, akiket a magánfarmokon dolgoztatnak. Ráadásul napjainkra egyre jobban kiéleződött a helyzet a mindig nagyobb területet megművelő mezőgazdasági munkások és a csökkenő életterű vadállatok között. A statisztikák szerint minden évben átlagosan 50 halálos elefánttámadás történik, míg legalább 250 elefántot terítenek le a feldühödött gazdálkodók. Mindezen okok egészen odáig vezettek, hogy napjainkra a száz évvel ezelőtti populációhoz képest felére csökkent a Srí Lanka-i elefántok száma.

Andriasik Szilvia

Friss hírek