A magyar kormány válasza a Financial Timesnak

Következetlenség rontja le a Financial Times Magyarország-bírálatát címmel olvasói levélben reagált a magyar kormány kedden a londoni gazdasági napilapban négy nappal korábban megjelent, őt bíráló szerkesztőségi cikkre.

„Kérdéses, milyen alapállásból bírálta az FT (pénteki számában közölt szerkesztőségi cikkében) a Fidesz vezette magyar koalíciós kormányt” – áll a levélben, amelyet Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár jegyez.

„A magyar kormány a magyarországi választóknak tartozik felelősséggel, és nem külföldi újságíróknak, még ha ezt Önök +nacionalizmusként+ bélyegzik is meg” – írta.

„Senkinek sincs ínyére, ha kívülállók bírálják, és a külső bírálat csak erősíti a kormányt, amely ellenáll annak, hogy külföldiek ide-oda rángassák” – toldotta meg.

Az olvasói levélben kettős mérce alkalmazásával vádolta az üzleti körök lapját. Az FT „negatív kommentárjának sokkal nagyobb ereje lett volna”, ha az újság „hasonlóan kritikus lett volna a 2002-2010 között Magyarországon hatalmon lévő baloldali kormánnyal szemben”, de – néhány „ejnye-bejnyét” leszámítva – nem így történt – állapította meg. Magyarországon sokan úgy látják, hogy a jobbközép kormányokat élesebben bírálják mint a baloldaliakat, „és ez a következetlenség aláássa” az FT-ben megjelent bírálatot „sok magyar szemében, és ez az, ami számít” – áll az olvasói levélben.

„A Financial Times észrevételei a korábbi magyar miniszterelnökökkel szembeni esetleges vádakról elhamarkodottak, sőt tévesek” – írta. Nem történt kísérlet vádemelésre (ahogy az FT pénteki szerkesztőségi cikkében írta); annyi történt, hogy felkérték az illetékes parlamenti bizottságot, vizsgálja meg, van-e alapja a korábbi kormányfők büntetőjogi felelősségre vonásának (az államadósság növekedése miatt). Ha van, akkor sem lesz vádemelés visszamenőleges hatállyal, hiszen „Magyarország alkotmánya ezt nem tenné lehetővé” – olvasható a levélben.

„Ironikus, hogy az FT úgy véli, elég tudása van ahhoz, hogy +jogilag helytelennek+ bélyegezze meg a kormány cselekedeteit, miközben kiderül, hogy nagyon kevéssé ismeri a magyar jogot” – írta a Financial Times című tekintélyes angol lapban megjelent olvasói levélben Kovács Zoltán, a magyar kormány kommunikációért felelős államtitkára.

MTI

Friss hírek