Kivonult az al-Shabab, jöhetnek a békefenntartók

Szomáliában napokig tartó tűzharcot vívott az éhezést továbbra is tagadó iszlamista al-Shabab és a gyenge átmenetei kormány. Az összecsapás végül a lázadók fővárosból való kivonulásával zárult, a milícia mégsem beszél vereségről, csupán harci taktikájuk változásairól. Mogadishu azonban még továbbra sem a nyugalom városa, a kormányerőket segítő békefenntartó egység erősítést kér az Afrikai Uniótól.

Ritka győzelem

Az Afrikai Unió békefenntartóival (AMISOM – African Union Mission in Somalia) és a kormányerőkkel folytatott hosszas tűzharc után végül elhagyták Szomália fővárosát az al-Shabab lázadói. Az iszlamista milícia a főváros egyik külső kerületében aknavetőkkel fordult a békefenntartók ellen, akik sikeresen visszaverték az offenzívát és üldözni kezdték megfutamodott támadóikat. A siker felett érzett öröm közepette viszont a helyiek közül többen is attól tartanak, hogy esetleg hátramaradt lázadókkal tévesztik össze őket, és a fegyveres erők így őket lövik le.

Sheikeh Sharif Ahmed, az ország vezetője nagy örömmel üdvözölte a kormányerők sikereit az al-Shabab felett, és szentül meg van győződve arról, hogy ezzel véglegesen legyőzték a lázadókat. Egészen máshogyan emlékszik a történtekre a terroristaszervezet: péntek esti lépésüket megújult katonai taktikájuk részének tekintik.

Ali Mohamed Rage, az al-Shabab szóvivője egy helyi rádiónak azt mondta, hogy kizárólag csak a fővárosból vonják ki csapataikat, így Dél-Szomáliában és az egyéb területeken fennmarad a milícia hatalma, a visszavonulás egyetlen célja az ellentámadásra való felkészülés. Ahogy a következményeket tekintve fogalmazott: „az emberek vidám híreket fognak hallani az elkövetkezendő időkben”. Ezzel szemben néhány elemző a visszavonulás okát inkább abban látja, hogy az al-Shababot támogató arab világ finanszírozási forrásai kimerültek, így katonai erejük most meggyengült.

Mindennek ellenére a kormány a mai napon kijelentette, hogy hajlandó amnesztiát adni azoknak a harcosoknak, akik leteszik a fegyvert és szakítanak az al-Shabab radikális nézeteivel.

A gyenge átmeneti kormány fegyveres erőinek hatalma már jó ideje csak kisebb területekre terjedt ki, most legalább a fővárost teljes mértékben ellenőrizheti.

Újabb békefenntartókat fogadna Szomália

Több ezer újabb békefenntartó Szomáliába vezénylését kérte Fred Mugisha, az AMISOM haderő parancsnoka. Minderre azért lenne halaszthatatlanul szükség, mert annak ellenére, hogy az al-Shabab visszavonult, néhány hátramaradó egysége továbbra is félelemben tartja a fővárost. Maréknyi lázadóból álló csoportok húzódtak a külvárosi részeken, a helyi tésztagyárban és a főváros észak-keleti részén található stadionban.

A dandártábornok szerint a szervezettnek és szándékosnak tűnő visszavonulást a kormányerők önmagukban nem tudták volna kicsikarni a lázadó egységekből. Bár a főváros 90-95 százaléka most a kormányerők kezében van, a lázadók gerillaharcmodora és kiszámíthatatlan öngyilkos merényleteik miatt a városban még mindig nem beszélhetünk teljes biztonságról. Mugisha szerint ennek eléréséhez most 12 ezer fővel több békefenntartóra lenne szükség. Mindaddig, amíg ez a kérés nem teljesül, a békefenntartók az átmeneti kormánnyal együttműködve egy új biztonsági tervet dolgoznak ki. A terv részleteire még nem derült fény, ám a parancsnok elmondása szerint már ennek megvalósításához is elkerülhetetlen lesz a békefenntartók számának megnövelése.

Györe Adrienn

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »