London: „iPaddel felszerelt huligánok szerveznek zavargást”

Nincs mentség az egyre kiterjedtebb zavargásokra – vélték egybehangzóan a kedden megjelent brit lapok, amelyek közül egyesek az internetes közösségi oldalak szerepére hívták fel a figyelmet, míg mások a rendőrség határozottabb fellépését sürgették.

A Financial Times azt írja, hogy a csütörtökön lövöldözésben életét vesztett férfi halála miatti békés tüntetés és a fosztogatás nem kapcsolható össze. „Az üzletek kifosztása Ealingben nem egy Tottenhamben megölt férfi halála miatt érzett fájdalom kifejezése, hanem lopás” – emelik ki. A cikk szerint azzal lehetne elejét venni a zavargásoknak, ha olyan jövőképet adnának a fiataloknak, amely túl jó ahhoz, hogy megérje kockára tenni. A megoldás kulcsa az oktatás lehet: nagyobb hangsúlyt kell helyezni a hátrányos helyzetben lévő diákokra – hangoztatja a Financial Times, hozzátéve: e nélkül „még a legerősebb rendőrség sem lesz képes végleg kioltani a tüzeket”.

A The Independentben Paul Valleley úgy fogalmaz, a zavargások összekapcsolódnak a fosztogatásokkal, ami a mai kor materialista fogyasztói kultúrájára utal. Úgy tűnhet, a randalírozóknak a zavargások csak egy lehetőség, hogy szerezzenek maguknak egy pár új sportcipőt – vélekedik.

Arra is kitér írásában, hogy a jó idő kedvez a randalírozóknak, mert „egy esős éjszaka nem jó a zavargásokra”.

A The Sunban Mark Almond professzor arról ír, hogy a rendőrség szerint a zavargásokban nagy szerepet játszik a közösségi weboldalak alkalmazása. Üdvözlik a Twitter használatát, ha demokráciát követelő tüntetők egy diktátor eltávolítására szövetkeznek a segítségével, de rossz hír, ha iPaddel felszerelt huligánok szerveznek zavargást vele – mutat rá.

A The Guardianben Josh Halliday kifejti: a BlackBerry okostelefonok gyártója együttműködne a rendőrséggel, miután kiderült, hogy a BlackBerry Messenger szolgáltatása kulcsszerepet kapott a zavargások szervezésében. A Scotland Yard kijelentette, őrizetbe vesznek minden olyan tüntetőt, aki randalírozásra biztató üzenetet tett közzé a BlackBerry szolgáltatása, a Twitter vagy a Facebook segítségével – hangsúlyozza a cikk.

Mint a lapban olvasható, a Tottemhamben meghalt férfi emlékére létrehozott Facebook-oldalon, amelyet több mint tízezren követnek, hétfő este a fosztogatás abbahagyására felszólító üzenetet tettek közzé. „Mark családjának nincs szüksége erre” – idézi a lap a Facebook-oldalt.

A Daily Mail kommentárjában azt hangsúlyozza, hogy az őrizetbe vettek nagy része tinédzser, akik a fosztogatást egyfajta, az interneten és a Twitteren zajló játéknak tekintik. „Egyáltalán nem tisztelik a törvényt vagy azokat az életeket és otthonokat, amelyeket tönkretesznek” – olvasható a lapban.

Az újság arra is felhívja a figyelmet, hogy számos aggodalomra okot adó kérdés merül fel a történtek kapcsán, például az, hogy a csütörtökön lövöldözésben meghalt tottenhami férfi halála után kialakult feszült helyzetben miért érték a rendőrséget ilyen felkészületlenül az események?

A The Daily Telegraph szerint ugyan a rendőrségnek nincs könnyű dolga a zavargások megfékezésében, de az ő kötelességük fenntartani a rendet London utcáin, és szombat éjjel órákig úgy tűnt, hogy nem képesek ellátni ezt a feladatot. „A rendőrségnek le kell törnie ezt a nyári törvénytelenséget, és ebben minden tisztességes ember támogatja őket” – állapítja meg a napilap.

A The Times kommentárjában arra emlékeztet, hogy mindössze három hét múlva rendezik meg a fővárosban a Notting Hill karnevált. A szervezőknek el kell gondolkodniuk azon, hogy a rendőrség képes lesz-e biztosítani a rendezvényt – figyelmeztet a lap. Mint írják, hatalmas kudarc lenne a városnak, ha nem tudnák megtartani az eseményt, különösen azért, mert egy év múlva az olimpiai játékokat kell megrendeznie Londonnak.

Úgy tűnik, mintha az elmúlt napokban a rendőrség meghátrált volna az utcákon, szabad garázdálkodást engedve a randalírozóknak – fogalmaz a cikk, hozzátéve, hogy ideje visszavenni az utcákat.

MTI

Friss hírek