Brazília nem védi az esőerdőket

Brazília a 2009-es koppenhágai klímacsúcson elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ig nyolcvan százalékkal csökkenti az Amazonasi esőerdő irtását. Az elmúlt tizenegy hónapban azonban az azt megelőző év ugyanezen időszakához képest a kiirtott erdőterület 34 százalékkal nőtt.

A brazil állam fokozott erőfeszítései ellenére júniusban 313 négyzetkilométer esőerdő semmisült meg, 17 százalékkal több, mint májusban – idézte a brazil Nemzeti Űrkutató Intézet (INPE) jelentését a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at). Az így nyert területek nagy része a szarvasmarhatartást valamint a szójababtermesztést szolgálja.

Áprilisban rekordmennyiségű, 477 négyzetkilométernyi esőerdőt vágtak ki vagy égettek fel. Ezt követően Izabella Teixeira környezetvédelmi miniszter egy kríziskezelő bizottságot hívott életbe. Májusban ennek köszönhetően jelentősen visszaesett a pusztítás, mintegy 268 négyzetkilométerre, most azonban újra felfelé ívelő tendencia rajzolódik ki.Az adatok a területet figyelő műholdak felvételeiből származnak.

MTI

Friss hírek