Obama gratulált a magyaroknak

A nyár kezdetén a magyar kormány képviselői a brazíliai magyarság körébe látogattak. Az amerikai magyarságnak is volt oka az ünneplésre: az Amerikai Magyar Koalíció idén ünnepelte huszadik születésnapját, amihez maga Barack Obama is gratulált.

A magyar kormány képviselőinek látogatása Săo Paulo-ban

Dr. Becsey Zsolt, a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságáért felelős államtitkára hivatalos látogatást tett Brazília fővárosban. Dolga végeztével május 3-án este lejött Săo Paulóba is, hogy a magyar közösséggel találkozzon. Nagy érdeklődéssel vártuk,  gyűléstermünk teljesen megtelt. Az új magyar nagykövet, Dr. Szíjjártó Csaba kísérte az államtitkárt Brazíliavárosból. Egyenesen a Săo Paulo-i repülőtérről jöttek be a Magyar Házba. A nagyterem három zászlóval volt feldíszítve: brazil, magyar és a Közös Európa kék alapon csillagos zászlajával. Ez az alkalom arra is szolgált, hogy a két első brazíliai magyar,  aki megkérte a magyar állampolgárságát, most felesküdhessen és megkapja a honosítás hivatalos okmányát. A két legújabb magyar állampolgár Dr. Geöcze István és Dénes Géza.



A Săo Paulo-i fogadást Pedro Marques da Silva, a Magyar Ház új, fiatal elnöke nyitotta meg. Pedro mindnyájunk csendes, de meghatott elismerésére szépen és érthetően magyarul mondta el a beszédét. Utána Dr. Becsey számolt be Magyarország gazdasági helyzetéről. A vendégek rögtön az előadás után elutaztak.

Dr. Becsey elmondta, hogy a jelen kormány nemcsak a Kárpát-medencei, de a határontúli és tengerentúli magyarok felé is fordul. Talán az első lépés az lesz, ahogy az új magyar nagykövet is már említette, hogy újra visszaállítják a magyar konzulátust Săo Paulóban?

(Pillér Éva)

Obama gratulációja az amerikai magyaroknak

A 18 szervezet és 17 magánszemély tagságával rendelkező Amerikai Magyar Koalíció idén ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját. A jubileum alkalmából Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke levélben köszöntötte a koalíció tagjait:

Argentínai Magyar Hírlap/ HAC

Friss hírek