Nem engedik tüntetni az orvosképzésért küzdőket

Nem kapott engedélyt a Marosvásárhelyre tervezett tiltakozó felvonulásához a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerészképzésért Egyesület. Adam Valerian ügyvezetőt Fazakas Imola kereste meg.

– Tegnap összeült a Polgármesteri Hivatalban a bizottság, amelynek feladata lett volna engedélyeztetni a körmenetet, egy formai hibára hivatkoztak, mely igazából nem is jogos, azt kifogásolták, hogy mi bejelentettük, hogy szervezünk egy körmenetet, és nem kértünk rá engedélyt. A levelet, a beadványt, a kérelmet, azt jogilag jól megfogalmaztuk, ez egy kifogás volt, viszont ennek a kifogásnak is eleget tettünk, és most reggel 9 órakor egy újabb kérvényt adtunk be, hogy engedélyezzék a körmenetet.

– De mi volt az, amit rosszul fogalmaztak meg benne?– Az, hogy mi bejelentettünk, hogy szervezünk, és nem azt, hogy kérjük engedélyezzék a körmenetnek a szervezését, ami törvényesem nekünk ad igazat… (…)

– Mi lenne a körmenetnek a célja, milyen szándékkal hirdették meg önök?– … Mind az ortodox egyházat, mind a történelmi magyar egyházakat meghívtuk, hogy együtt imádkozzunk, a másik célja, hogy az oktatókat és a tanárokat biztassuk kitartásra, hogy ne kezdjék el októberben az oktatást mind addig, amíg nem születik egy olyan egyetemi charta, amely biztosítja a magyarságnak az egyenjogúságot.

– Augusztus 11-én kerülne sor erre a körmenetre, hány órakor és hol gyülekeznének, tehát, hogy zajlana ez le?– 19 és 21 óra között a főtéren a Polgármesteri Hivatal, a Kultúrpalota közti téren lenne a gyülekezés, azért is, hogy azt a félelmet kimossuk a magyarságnak a lelkéből, hogy azon a főtéren, ami számukra is egy jelkép félnek, hogy az érdekeiket a nyilvánosság elé hozzák. A Polgármesteri Hivatalban felajánlottak más helyeket is, de azt mondtam egy méterrel sem megyek jobbra. (…)

Erdély.ma / Marosvásárhelyi Rádió

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »