Öngyilkos lett a lengyel botrányhős

Augusztus ötödikén délután négy órakor találtak rá Andrzej Lepper lengyel politikus holttestére Varsóban. Lepper, aki az Önvédelem (Samoobrona) alapítója volt, pártja irodájában akasztotta fel magát, az első vizsgálatok pedig megerősítették, hogy a politikus önkezével vetett véget az életének. 

A rendőrség eleve kizárta az idegenkezűséget. Lepper közeli munkatársa – aki aznap találkozott volna vele – állítja: a képviselő viselkedése nem keltett gyanút. Sajtóhírek szerint az utóbbi időkben megbetegedett a fia, családi problémái voltak, idén áprilisban pedig birtokán tucatnyi állata hullott el.

Az utolsó napokban politikai tervek kerülhettek szóba. A Gazeta Wyborcza portálja szerint Andrzej Lepper összeállította a jelöltek listáját, ám a saját nevét kihagyta.

Andrzej Lepper a Kwasniewski-éra (1995-2000; 2000-2005) legbotrányosabb alakja volt. Saját földjén gazdálkodott, s a gazdasági reformok miatt a felvett hiteleit nem tudta visszafizetni. Ekkor fordult a politika felé és kezdte támadni. Híres volt szélsőséges kijelentéseiről és a kormánytagokat sértő beszólásairól. Ennek ellenére a 2001-es választásokon pártja, az  Önvédelem bejutott a szejmbe. Először a baloldalhoz, majd később a Kaczynskiék vezette jobboldalhoz (PiS) kötődött. 2005-ben koalícióra lépett a PiS-sel, amely parlamenti többségét csak így tudta megtartani. A koalíció rövid, sikertelen és botrányos volt. Lepper neve több vesztegetésben is gyanúba került. Leghírhedtebb – 2006-ban kirobbant – szexbotránya pedig méginkább rontott a helyzeten. Számos eljárás indult ellene. Ezek után – habár a sajtó még foglalkozott Lepper ügyeivel – az Önvédelem egyre inkább kiszorult a politika színpadáról. 

Ijjas Anna

Friss hírek