Lemondott a brazil védelmi miniszter

Lemondott a brazil védelmi miniszter, Nelson Jobim, miután számos sértő megjegyzést tett Dilma Rousseff elnökre, illetve a kormány több tagjára. Jobim néhány hónap alatt már a harmadik miniszter, aki távozik, igaz, elődei korrupciós ügyekbe keveredtek, ezért kellett menniük.

A problémák akkor kezdődtek, amikor egy hónappal ezelőtt Jobim azt nyilatkozta, ő a választásokon valójában nem Rousseffre, hanem kihívójára szavazott. Ekkor a volt brazil elnök, Lula da Silva még a védelmére kelt, mondván, vele is előfordult, hogy korábbi ellenségei végül a szövetségesei lettek. A kormányellenes megjegyzések itt nem értek véget, és akkor telt be a pohár, amikor két olyan női miniszter nevezett „gyengének”, és vádolta meg őket, hogy „nem is ismerik Brazíliát”, akiket Dilma személyesen választott ki a posztra. Később ugyan próbált mentegetőzni, és azt nyilatkozta, hogy elismeri szakmai felkészültségüket, de Lula – aki egyben személyes jó barátja is – csak annyit mondott: „bármelyik edző lehozná még Pelét is a pályáról, ha rosszul játszana”.

A miniszter lemondása nem kis fejtörést okozott Rousseffnek. Lula pártfogoltja, az ő kérésére hagyta a tárca élén, szakmai rátermettségéhez kétség nem fér, óriási tapasztalattal rendelkezik, ráadásul a demokrácia történetében talán először sikerült jó kapcsolatokat kialakítani a hadsereggel. Utódja Celso Amorim, korábbi külügyér lesz.

Duzs Éva

Friss hírek