Meghalt a szudáni aknarobbanás három sebesültje

Meghalt az a három etióp békefenntartó katona, akik a napokban szereztek súlyos sérüléseket egy taposóakna felrobbanása következtében. A detonáció során egy katona a helyszínen életét vesztette, a három súlyos sérültet pedig helikopteren szállították volna a vitatott Abyei tartományból a dél-kordofáni Kadugliba. Szudán azonban megvonta az átrepülési engedélyt, így orvosi ellátás hiányában esélyük sem volt a túlélésre. Az engedélyért az ENSZ folyamodott Szudánhoz, a katonaság viszont a helikopter megsemmisítésével fenyegetőzött, amennyiben az mégis megkísérli az áthaladást.

A keddi robbanás az Abyei tartományba nemrég érkezett békefenntartó kontingens (UNISFA – United Nations Interim Security Force for Abyei) egyik őrjáratát találta el, mely az ENSZ szudáni misszióját kívánta segíteni. Abyei térsége már régóta vitatott terület Szudán és a frissen függetlenedett Dél-Szudán között. 

Györe Adrienn

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »