Repteret építtetne egy székelyföldi vállalkozó

Polgári repülőteret szeretne létesíteni Délnyugat-Romániában egy székelyföldi vállalkozó. A Mehedinti megyeszékhelyen, Szörényváron (Drobeta Turnu Severin) élő Molnár Endre az általa kialakított sportrepülőteret az önkormányzati és állami szervekkel közösen továbbfejlesztené.

A megyeszékhelytől mintegy 25 kilométerre fekvő Balota, ahol 60 hektáros területen található Molnár Endre repülőtere eddig már több repülős napnak adott helyet. A székelyföldi beruházó három-négy kisgépnek hangárt is épített már. A családi vállalkozás repülős iskolát hozott létre, illetve a Kazán-szoros fölötti sétarepüléseket ajánlanak az Al-Dunára látogató turistáknak.

A vállalkozó terveiben az szerepel, hogy a helyi, városi és megyei hatóságokkal társulva  építsenek polgári repülőteret. A közelben a Szörényvártól 110 kilométerre keletre, a Dolj megyei Craiován és az északra fekvő bánsági Karánsebesen működik repülőtér. A karánsebesi nem fogadhat utasszállító gépeket.

Amint Marius Balu, a megyei önkormányzat elnöke a reptérfejlesztési tervekről beszámoló Krónika című kolozsvári napilapnak megerősítette, az eddigi tárgyalásokból kitűnt, hogy mind a megyei, mind a szörényvári önkormányzat érdekelt a craiovai mellett egy második olténiai repülőtér kialakításában.

A felek jelenleg a beruházási és tulajdonosi arányokon vitatkoznak. Az önkormányzatok és Molnár Endre is többségi tulajdonos kíván lenni – írja a kolozsvári napilap honlapján.

Kitekintő / MTI

Friss hírek