Zöld út a gazdasági reformoknak

A kubai nemzetgyűlés elfogadta Raúl Castro reformcsomagját, melynek célja az ország stagnáló gazdaságának fejlesztése. A reformok egyik legfontosabb eleme -a bürokrácia leépítése jegyében- a kisvállalatok alapításának támogatása. A cél elérése érdekében több mint egymillió állami munkahely szűnne meg, csökkentve az állam szerepét a mezőgazdaságban, kiskereskedelemben és építőiparban. A keletkező űrt a magánvállalkozások töltenék be, míg az állami támogatások a termékek és szolgáltatások vonatkozásában megszűnnének.

Castro szerint az idő most érett meg a különböző gazdasági és politikai reformok bevezetésére, továbbá arra, hogy “rendet tegyenek a fejekben és kitöröljék onnan a korábbi képtelenségeket”. Az említett intézkedések miatt az állásukat féltő állami bürokraták ellenállása várható, Castro azonban figyelmeztetett, hogy bárminemű ellenszegülés fölösleges, illetve hogy a reformok sikerét aláásni igyekvők könnyen bíróság előtt találhatják magukat.

Szintén napirenden van az ország vitatott utazási és migrációs politikájának megváltoztatása. Castro szerint tárgyalások folynak a modernizáció szellemében. Emberi jogi szervezetek régóta bírálják Kubát, amiért állampolgárai csak a kormány engedélyével utazhatnak külföldre. A korlátozás annak a korszaknak a maradványa, amikor a kubaiak még inkább politikai, mintsem gazdasági okokból hagyták el az országot.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »