Robotokra cserélik a dolgozókat

2014-re egymillió robotmunkás alkalmazását tervezi a Foxconn. A tajvani elektronikai gyártó, mely többek között az Apple iPhone és iPad készülékeinek összeszerelését is végzi kínai gyáraiban, jelenleg 10 ezer robotot használ, melyek számát jövő évben 300 ezerre emelnék, három év múlva pedig már egymillió gépesített munkás dolgozna a gyártósorok mellett – tudósított a BBC a cég bejelentéséről.

A gépesítés iránti igény más kínai vállalatok körében is terjedőben van, mivel a legtöbb iparágban időről időre munkaerőpiaci problémák merülnek fel. A béremelést követelő nagy horderejű sztrájkok és a dolgozók által elkövetett öngyilkosságok többször keltettek már botrányt. Tavaly júniusban a Toyota és a Honda kínai gyáraiban állt le a munka a dolgozók sztrájkja miatt, a Foxconn-nál pedig utoljára múlt hónapban történt haláleset: ismét egy vendégmunkás vesztette életét az egyik gyárépületről leugorva.

Ha a gyártó nem tesz valamit a bérköltségek csökkentése érdekében, üzemeit – ahogy azt néhány esetben már meg is tette – olcsóbb munkaerőt nyújtó területekre kell költöztetnie. „Az emelkedő bérköltségek a Foxconn gépesítésre vonatkozó tervének fő okai. Ebben az évben jelentős fizetésemelést hajtottak végre, és valószínűleg erre jövőre is szükség lesz” – véli C.K. Lu, egy tajvani piackutató cég vezető elemzője.

A cég elnöke, Terry Gou elmondta, a robotok olyan rutinfeladatok során fogják helyettesíteni a humán erőforrásokat, mint például a festés, hegesztés és összeszerelés. A felszabaduló munkavállalók számára a cég azt tervezi, hogy a monoton munka helyett bekapcsolódhatnak az értékteremtő folyamatokba, többek között az innováció vagy a kutatás-fejlesztés területén.

Koczkás Sára

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »