Veszélyben a migránsok Mexikóban

Az Amerikai Emberi Jogi Bizottság most közzétett jelentése szerint kifejezetten rossz a bevándorlók helyzete Mexikóban.

Mexikó tranzitország, vagyis a főleg Közép-Amerikóból érkező évi mintegy 200 ezer migráns végcélja az Egyesült Államok. Jogvédő szervezetek már eddig is figyelmeztettek arra, hogy az átutazókat mexikói – elsősorban drogkereskedelemmel foglalkozó – bandák bántalmazzák, kényszermunkára kényszerítik, kirabolják, és körülbelül 20 ezren gyilkosságok áldozatai lesznek.

A Bizottság most egy 13 pontos javaslattervet dolgozott ki, amelyben azt követelik a kormánytól, hogy a lehető legrövidebb időn belül tegyen meg mindent a migránsok jogainak védelme érdekében. Ezek egyike, hogy a Mexikóba érkezők kapjanak egy 180 napig érvényes azonosító dokumentumot, hogy “legalább ott biztonságban legyenek”. A kormány “figyelembe fogja venni” a javaslatokat, ami azért is különösen aktuális, mert nemrégen módosították az alkotmányt, éppen az emberi jogok témakörében.

Duzs Éva

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »