Panama nem akar többé adóparadicsom lenni

Panama számos egyezményt írt alá az utóbbi időben a kettős adóztatás elleni küzdelem jegyében, melynek következtében sikerült elérnie, hogy az OECD július 7-én levegye az országot az ún. szürke listáról, ami a világ adóparadicsomait tartalmazza. Habár az előrelépés vitathatatlanul jelentős, a közép-amerikai ország nehezen szabadul a berögzült stigmától.

Panama még idén három további egyezményt kíván kötni: Belgiummal, Írországgal és Csehországgal. Hasonló jellegű tárgyalások már folyamatban vannak Magyarországgal, Bahreinnel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. „A kormány elszánt és bízik benne, hogy szép lassan csak le fog számolni ezzel a negatív képpel” – nyilatkozta a pénzügyminiszter helyettese.

Az OECD-listáról való lekerülés mellett egyéb kedvező mutatóknak is örülhet az ország. A GDP 2010-ben 7,5 százalékkal nőtt, elemzők szerint a fejlődés a következő két évben is hasonló ütemben folytatódik majd. A Moody’s hitelminősítő pedig júniusban a befektetések biztonsága szempontjából egy osztállyal feljebb rangsorolta Panamát.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »