Panama nem akar többé adóparadicsom lenni

Panama számos egyezményt írt alá az utóbbi időben a kettős adóztatás elleni küzdelem jegyében, melynek következtében sikerült elérnie, hogy az OECD július 7-én levegye az országot az ún. szürke listáról, ami a világ adóparadicsomait tartalmazza. Habár az előrelépés vitathatatlanul jelentős, a közép-amerikai ország nehezen szabadul a berögzült stigmától.

Panama még idén három további egyezményt kíván kötni: Belgiummal, Írországgal és Csehországgal. Hasonló jellegű tárgyalások már folyamatban vannak Magyarországgal, Bahreinnel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. “A kormány elszánt és bízik benne, hogy szép lassan csak le fog számolni ezzel a negatív képpel” – nyilatkozta a pénzügyminiszter helyettese.

Az OECD-listáról való lekerülés mellett egyéb kedvező mutatóknak is örülhet az ország. A GDP 2010-ben 7,5 százalékkal nőtt, elemzők szerint a fejlődés a következő két évben is hasonló ütemben folytatódik majd. A Moody’s hitelminősítő pedig júniusban a befektetések biztonsága szempontjából egy osztállyal feljebb rangsorolta Panamát.

Szeghalmi Zsolt

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »