Lavinát indított el a norvég mészáros

A 77 halálos áldozattal járó merényletek elkövetője, Anders Behring Breivik ügyében tovább folytatódik a nyomozás és az orvosszakértők vizsgálata. Ha elítélik, a tömegmészárlással vádolt norvég férfira a demokratikus és toleráns Norvégiában a maximálisan kiszabható büntetés, 21 év börtön vár, amit sokan felháborítónak tartanak a bűncselekmény súlyát tekintve.

A halottakat gyászoló norvég fővárosban ünnepnapnak nyilvánítanák július 22-ét, a tragikus merénylet napját és szigorítanák az ország büntetőjogi rendszerét, derült ki a frissen közzétett közvélemény kutatásokból. Trond Giske, Norvégia kereskedelmi és iparügyi minisztere azt nyilatkozta a felmérés kapcsán, hogy a szörnyű tragédiát és az áldozatokat nem tudja elfelejteni a norvég nép, ezért fontos, hogy kellőképpen megemlékezzenek a halottakról és a politikai értékekről, amelyeket megtámadtak.

A megrázó események után a norvégok többsége egy szigorúbb büntetőjogi rendszer felállítása mellett is voksolna. A Verdens Gang nevű oslói újság közölte a kettős merényletet követően a több, mint 1000 embert megkérdező közvélemény kutatás eredményét, melyből kiderül, hogy 65,5 % szerint a büntetések túl enyhék. Knut Storberget, Norvégia igazságügyi minisztere úgy kommentálta az eredményt, hogy nem meglepő a norvég állampolgárok véleménye, miszerint szigorítani kellene a büntető törvényeket. Átgondoljuk és megvitatjuk a kérdést, azonban szem előtt kell tartani, hogy az ország törvényeit nem alakíthatjuk az emberek pánikreakciójához -fűzte hozzá a politikus.

A demokratikus értékeket képviselő Skandinávia mély megrendüléssel fogadta a merénylet hírét, és  biztonsági intézkedések bevezetése merült fel az országokban egy esetleges támadás elkerülése végett. Dánia igazságügyi minisztere ígéretet tett, hogy felülvizsgálják az ország műtrágya-kereskedelmének szabályozását. Azt remélik, hogy ezzel megakadályozzák a terroristákat az olyan bomba gyártásában, mint amelyik a halálos áldozatokkal járó robbanást okozta Norvégia fővárosának központjában. A műtrágyát magas ammónium-nitrát koncentrációja miatt gyakran használják robbantásoknál, azonban a dán szabályozás szerint az összes ammónia-nitrát tartalmú anyagot használó cégnek külön regisztráltatnia kell magát . Elképzelhető, hogy az új intézkedés következtében minden olyan társaságot jelenteni kell a Dán Növényvédelmi Hatóságnak, amely szokatlanul nagy mennyiséget vásárolt.

A norvégiai kettős merénylet után a finn rendőrség bejelentette, hogy ezentúl jobban fogják figyelni az interneten a terrortámadás tervezésére utaló „gyanús jeleket”. Mivel a 32 éves norvég elkövető a világhálón több szélsőséges csoport tagja volt, a finnek szerint azért is vezethet eredményhez az ilyen jellegű aktivitás figyelése, mert a bűntényt tervezők többsége úgy érzi a bűntett előtt, hogy meg kell valakivel osztania szándékát. Finnország mostani rendszerében bárki névtelenül panaszt tehet egy nem biztonságos tartalmú oldal miatt, viszont a finnek – szem előtt tartva a szólásszabadságot – csak az egyértelmű bűnözői szándékot kifejező bejegyzéseket fogják vizsgálni.

Újabb információk látnak napvilágot a merénylővel kapcsolatban a világhálón folytatott nyomozás után, a Sunday Telegraph brit újság internetes kiadása arról számolt be, hogy Anders Behring Breivik az elektronikus kereskedelmi cégen, az eBay-n keresztül szerezte be a bombához szükséges vegyszerek egy részét és a lövöldözéshez szükséges fegyverzetet.  A vizsgálatok során kiderült, hogy a nélkülözhetetlen vegyszereket a detonátorhoz, illetve a mérgezett végű lövedékekhez használt felszerelést is online vásárolta brit kereskedőktől. Felmerült a kérdés, hogy meg lehetett-e volna fékezni az ámokfutót, ha alaposan megvizsgálják a férfi internetes tranzakcióit. A norvég biztonsági szolgálat  ugyanis nem forszírozott egy mélyreható vizsgálatot négy hónappal ezelőtt, hogy Breivik neve felkerült egy hírszerzési listára, miután nagy mennyiségű műtrágyát vásárolt egy lengyel cégtől.

Még folyamatban van a norvég férfi mentális állapotának vizsgálata, azonban egy előzetes szakértői vélemény szerint nem valószínű, hogy beszámíthatatlannak nyilvánítják. Azzal érvelnek, hogy egy téveszmékkel teli őrülttel ellentétben Breivik kontrolálja a cselekedeteit, a merényletek is pontosan, precízen előre meg voltak tervezve.

Anders Behring Breivik ügyvédje szerint a vádlott nem érti, hogy milyen helyzetben van most, a kihallgatás során teljesíthetetlen és valóságtól elrugaszkodott kívánságokkal állt elő, mint például az norvég és európai társadalmak megdöntésének vágya. Geir Lippestad elmondta továbbá, hogy a kívánságlistán az is szerepelt, hogy a szélsőséges politikai nézeteket valló férfit egy japán specialista vizsgálja meg, mert állítása szerint sokkal jobban megértené egy távol-keleti szakember, mint egy európai.

A norvég rendőrség létrehozott egy különleges nyomozó egységet, melynek feladata, hogy kivizsgáljanak mindent, amivel a férfi az elmúlt 10 évben kapcsolatban állt. Christian Hatlo, a fővárosi rendőrség ügyésze kijelentette, hogy visszamenőleg lenyomozzák Breivik minden mozdulatát, valamint hogy kikkel és melyik országokkal állt kapcsolatban, amelyek hozzájárulhattak a terrortámadásokhoz.

Epresi Judit

Friss hírek