Dél-Korea kitiltotta a japán törvényhozókat

A dél-koreai hatóságok visszafordították a szöuli repülőtérről azt a három japán képviselőt, akik a koreai fennhatóság alatt álló, de a szigetország által magának követelt Dokdo-szigetek közelébe akartak ellátogatni. Az érintett politikusok és a japán kormány elítélték a lépést, míg Dél-Korea arra figyelmeztetett, hogy a Tokió által felhevített szigetvita erősítheti a Japán-ellenes közhangulatot.

Visszatért Japánba az a három parlamenti képviselő, akik órákat töltöttek egy dél-koreai repülőtéren, miután hétfőn Szöul megtiltotta nekik egy keleti sziget látogatását tiltakozásul Tokió “ismételt területi követelései” ellen. A japán konzervatív, ellenzéki Liberális Demokrata Párt három tagját a Bevándorlási Hivatal tisztviselői állították meg, amikor megérkeztek a szöuli Gimpo Nemzetközi Repülőtérre és megkérték őket, hogy a legközelebbi járattal térjenek vissza Tokióba – közölte a Külügyminisztérium szóvivője.

A csoport úgy tervezte, hogy ellátogat az Ulleung-szigetre, mely a legközelebbi dél-koreai terület a koreai fennhatóság alatt álló, ám Japán által is követelt Dokdo-szigetekhez. Ehelyett közel kilenc órát töltöttek a szöuli reptér várótermében és az AFP értesülései szerint ugyanabban a “vendégszeretetben” részesültek, mint az összes többi illegális bevándorló. Egy negyedik törvényhozó – aki később csatlakozott volna társaihoz – az utolsó illanatban lemondta útját “mozgalmas politikai menetrendjére” hivatkozva. Sindo Jositaka és a parlament két másik tagja azonban tartotta magát előzetes terveihez.

Sindo egy, a honlapján közzétett videóüzenetében azt mondta, hogy “Dél-Korea illegálisan és katonailag megszállta a , ami kétségtelenül a mi területünk”. A japán honatyát egy koreai napilap, a Choson Ilpo szerkesztője szerint kizárólag belpolitikai érdekei vezették a szigetlátogatásra: “Csak egy oka van annak, hogy az Ulleung-szigetre akart jönni, Dokdo közelébe. Egy politikai mutatványt akar bemutatni, hogy visszakövetelje a koreai szigeteket, mert így szavazatokat tud nyerni” – idézte a Manichi. Sindón kívül a koreai hatóságok az 1937-es nankingi mészárlást tagadó Inada Tomomit, valamint Szato Maszahisát, a japán hadsereg korábbi tagja, a 2004-es iraki újjáépítési missziót vezetőjét fordították vissza a szöuli reptérről.

A tokiói politikusok szerint Szöulnak nem volt joga ahhoz, hogy megtiltsa a belépésüket “egy szabad országba”. A dél-koreai Yonhap hírügynökség viszont arról számolt be, hogy az ország törvényei lehetővé teszik a belépési tilalmat azok ellen, akik “árthatnak a nemzet érdekeinek és a közbiztonságnak”; továbbá az Igazságügyi Minisztérium által felvetett aggodalmak, miszerint összetűzés alakulhat ki a törvényhozók és a dühös civil csoportok között, jogszerűvé tették a jelenlegi lépést. Egy másik koreai lap szerint a nem kívánatos látogatók ellenszegültek a néhány nappal korábbi koreai figyelmeztetésnek. A dél-koreai elnök, Ri Mjongbak ugyanis a múlt héten azt mondta, hogy Szöul “nem tudja garantálni a törvényhozók biztonságát” és sürgette őket, hogy mondják le látogatásukat – jelentette a Channel News Asia.

Edano Jukio japán kabinetfőtitkár “mélységesen sajnálatosnak” nevezte a dél-koreai lépést és a döntés felülvizsgálását kérte a hétfőn, Tokióban tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanakkor Szöul szerint a szigetország túlreagálja és szándékosan nagy horderejűnek állítja be a jelenlegi tiltást. A déli vezetés ezzel a kijelentésével tartja magát ahhoz az évek óta működő politikához, hogy nem reagál erősen a japán állításokra, mivel úgy véli, nincs oka felhívni a nemzetközi figyelmet egy szigetre, mely egyértelműen az országhoz tartozik – írja a The Korea Herald.

A két szomszédos ország között akkor romlott meg (ismét) a viszony, amikor a Korean Air új Aribus A380-as gépe júliusban tesztrepülést végzett a Dokdo-szigetek felett. Tokió válaszul elrendelte kormánytisztviselőinek, hogy egy hónapon keresztül ne használják a koreai légitársaságot. A vitatott terület kis szigetek csoportjából áll, melyet Japánban a Japán-tengeren található Takesima-szigeteknek neveznek, míg Dél-Koreában a Keleti-tengeren fekvő Dokdo-szigeteknek. A gazdag halászterületről úgy hiszik, hogy hatalmas gázlelőhelyeket tartalmaz, melyért a vita valószínűleg a közeljövőben sem fog enyhülni. A tokiói kormány ugyanis kedden készül kiadni idei védelmi fehér könyvét, mely megismétli Japán területi követelését a Dokdo-szigetekre. A lépés a dél-koreai kormány szerint csak rontani fog az országban uralkodó Japán-ellenes közhangulaton, sőt az egész félszigetén, miután Észak-Korea is – ritka egyetértésben Szöullal – elítélte a törvényhozók tervezett utazását – tájékoztatott az AFP.

Tusor Anita

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »