Dél-Korea kitiltotta a japán törvényhozókat

A dél-koreai hatóságok visszafordították a szöuli repülőtérről azt a három japán képviselőt, akik a koreai fennhatóság alatt álló, de a szigetország által magának követelt Dokdo-szigetek közelébe akartak ellátogatni. Az érintett politikusok és a japán kormány elítélték a lépést, míg Dél-Korea arra figyelmeztetett, hogy a Tokió által felhevített szigetvita erősítheti a Japán-ellenes közhangulatot.

Visszatért Japánba az a három parlamenti képviselő, akik órákat töltöttek egy dél-koreai repülőtéren, miután hétfőn Szöul megtiltotta nekik egy keleti sziget látogatását tiltakozásul Tokió „ismételt területi követelései” ellen. A japán konzervatív, ellenzéki Liberális Demokrata Párt három tagját a Bevándorlási Hivatal tisztviselői állították meg, amikor megérkeztek a szöuli Gimpo Nemzetközi Repülőtérre és megkérték őket, hogy a legközelebbi járattal térjenek vissza Tokióba – közölte a Külügyminisztérium szóvivője.

A csoport úgy tervezte, hogy ellátogat az Ulleung-szigetre, mely a legközelebbi dél-koreai terület a koreai fennhatóság alatt álló, ám Japán által is követelt Dokdo-szigetekhez. Ehelyett közel kilenc órát töltöttek a szöuli reptér várótermében és az AFP értesülései szerint ugyanabban a „vendégszeretetben” részesültek, mint az összes többi illegális bevándorló. Egy negyedik törvényhozó – aki később csatlakozott volna társaihoz – az utolsó illanatban lemondta útját „mozgalmas politikai menetrendjére” hivatkozva. Sindo Jositaka és a parlament két másik tagja azonban tartotta magát előzetes terveihez.

Sindo egy, a honlapján közzétett videóüzenetében azt mondta, hogy „Dél-Korea illegálisan és katonailag megszállta a , ami kétségtelenül a mi területünk”. A japán honatyát egy koreai napilap, a Choson Ilpo szerkesztője szerint kizárólag belpolitikai érdekei vezették a szigetlátogatásra: „Csak egy oka van annak, hogy az Ulleung-szigetre akart jönni, Dokdo közelébe. Egy politikai mutatványt akar bemutatni, hogy visszakövetelje a koreai szigeteket, mert így szavazatokat tud nyerni” – idézte a Manichi. Sindón kívül a koreai hatóságok az 1937-es nankingi mészárlást tagadó Inada Tomomit, valamint Szato Maszahisát, a japán hadsereg korábbi tagja, a 2004-es iraki újjáépítési missziót vezetőjét fordították vissza a szöuli reptérről.

A tokiói politikusok szerint Szöulnak nem volt joga ahhoz, hogy megtiltsa a belépésüket „egy szabad országba”. A dél-koreai Yonhap hírügynökség viszont arról számolt be, hogy az ország törvényei lehetővé teszik a belépési tilalmat azok ellen, akik „árthatnak a nemzet érdekeinek és a közbiztonságnak”; továbbá az Igazságügyi Minisztérium által felvetett aggodalmak, miszerint összetűzés alakulhat ki a törvényhozók és a dühös civil csoportok között, jogszerűvé tették a jelenlegi lépést. Egy másik koreai lap szerint a nem kívánatos látogatók ellenszegültek a néhány nappal korábbi koreai figyelmeztetésnek. A dél-koreai elnök, Ri Mjongbak ugyanis a múlt héten azt mondta, hogy Szöul „nem tudja garantálni a törvényhozók biztonságát” és sürgette őket, hogy mondják le látogatásukat – jelentette a Channel News Asia.

Edano Jukio japán kabinetfőtitkár „mélységesen sajnálatosnak” nevezte a dél-koreai lépést és a döntés felülvizsgálását kérte a hétfőn, Tokióban tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanakkor Szöul szerint a szigetország túlreagálja és szándékosan nagy horderejűnek állítja be a jelenlegi tiltást. A déli vezetés ezzel a kijelentésével tartja magát ahhoz az évek óta működő politikához, hogy nem reagál erősen a japán állításokra, mivel úgy véli, nincs oka felhívni a nemzetközi figyelmet egy szigetre, mely egyértelműen az országhoz tartozik – írja a The Korea Herald.

A két szomszédos ország között akkor romlott meg (ismét) a viszony, amikor a Korean Air új Aribus A380-as gépe júliusban tesztrepülést végzett a Dokdo-szigetek felett. Tokió válaszul elrendelte kormánytisztviselőinek, hogy egy hónapon keresztül ne használják a koreai légitársaságot. A vitatott terület kis szigetek csoportjából áll, melyet Japánban a Japán-tengeren található Takesima-szigeteknek neveznek, míg Dél-Koreában a Keleti-tengeren fekvő Dokdo-szigeteknek. A gazdag halászterületről úgy hiszik, hogy hatalmas gázlelőhelyeket tartalmaz, melyért a vita valószínűleg a közeljövőben sem fog enyhülni. A tokiói kormány ugyanis kedden készül kiadni idei védelmi fehér könyvét, mely megismétli Japán területi követelését a Dokdo-szigetekre. A lépés a dél-koreai kormány szerint csak rontani fog az országban uralkodó Japán-ellenes közhangulaton, sőt az egész félszigetén, miután Észak-Korea is – ritka egyetértésben Szöullal – elítélte a törvényhozók tervezett utazását – tájékoztatott az AFP.

Tusor Anita

Friss hírek