Újra terítéken Románia felosztása

A kormány nem állt el az ország közigazgatási-területi átszervezésétől, csak későbbre halasztották a téma megvitatását – nyilatkozta Emil Boc miniszterelnök a TVR közszolgálati televízió műsorában.

Jövő héttől az átszervezés ismét a kormánykoalíció napirendjére kerül – mondta a kormányfő, aki ezt a projektet szeretné összekötni a decentralizációs folyamatokkal. Egy két héttel ezelőtti kormányülésen azt kérte, hogy augusztusban minden minisztérium hozzon javaslatokat a közigazgatási feladatoknak a helyi önkormányzatokra való átruházására vonatkozóan.

Korábban a miniszterelnök úgy nyilatkozott: a koalíció tagjainak nincs egységes álláspontja a közigazgatási átszervezéssel kapcsolatban, ezért a folyamat első lépéseként nagyobb döntési szabadságot kapnak a helyi önkormányzatok, és különböző közigazgatási-területi feladatokat vesznek át a minisztériumoktól.

A legnagyobb kormánypárt, a demokrata-liberálisok (PD-L) elképzelése szerint a jelenlegi 42 megyés rendszer helyett Románia 7 régióra (plusz a fővárosra és környékére) oszlik majd. A régiók fővárosai Kolozsvár, Brassó, Temesvár, Craiova, Konstanca, Iaşi, Ploieşti és Bukarest lennének.

Az RMDSZ szerint azonban meg kell őrizni külön régióként a történelmi Székelyföldet, így Hargita, Kovászna és Maros megyének önálló régiót kell alkotnia, és nem szabad szétdarabolni vagy más közigazgatási területekbe olvasztani. A projekt értelmében az ország 16 fejlesztési régióra oszlana.

Az USL ellenzéki koalíció azonban úgy gondolja, hogy meg kell őrizni a jelenlegi rendszert. Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök korábban bejelentette, hogy népszavazást szándékoznak tartani a témában – írja a Manna.ro.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »