Munka mellett ápolják idős szüleiket az amerikaiak

A munkavégzés mellett gondviselőként is tevékenykedő amerikaiak többsége betegeskedő, idős szüleit látja el a Gallup friss felmérése szerint. A kutatás rávilágít arra, hogy az ápolási feladatok rengeteg időt és energiát vesznek igénybe.

Munka mellett beteget ápolni komoly kihívást jelentő feladat: gyakran tesz szükségessé sürgős szabadnapot, és rugalmasságot vár el a munkaadóktól. A Gallup frissen közzétett felmérésében azokat az amerikaiakat kérdezte, akik heti legalább tizenöt óra munkavégzés mellett önmagukat teljes körűen ellátni képtelen családtagot, rokont, barátot ápolnak. A vizsgálat alapját a kutatócég egy korábbi felmérése képezte, amelyben önmagukat gondviselőnek minősítő személyeket is kérdeztek.

A felmérés szerint jellemző, hogy a munkavállaló gondviselők elsősorban szüleiket látják el (72%). A megkérdezettek mindegyike 75 évnél idősebb embert lát el. Az adatok szerint a segítségre szorulók különböző egészségügyi panaszokkal küzdenek, és a válaszadók 15 százaléka Alzheimer-kórban, illetve időskori elbutulásban szenvedő embert ápol.

A Gallup vizsgálat rávilágít arra, hogy tartósan komoly megterhelést jelenthet a gondviselőknek az ápolás. A válaszadók több mint fele három éve vagy régebben ápolja szerettét, mintegy harmaduk három évnél kevesebb, de egy évnél hosszabb ideje, míg 15 százalék kevesebb, mint egy éve nyújt ilyen jellegű segítséget.

A gondviselésre fordított időt illetően a megkérdezettek a leghosszabb időt, egészen pontosan havonta összesen 13 napot olyan feladatokkal töltenek, mint a bevásárlás, mosás, utaztatás. Havonta átlagosan hat napot vesz igénybe a személyes segítségnyújtás, mint az öltöztetés, az étkezések vagy a tisztálkodás során történő közreműködés. A gondviselők havonta átlagosan tizenhárom órát olyan adminisztratív teendőkkel töltenek, mint az orvosi vizsgálatok megszervezése vagy az adott betegségről való tájékozódás. A fenti feladatok mellett a gondviselők fontos szerepe, hogy társaságot nyújtsanak az ápoltaknak – a kutatás szerint a beteggel töltött napokon átlagosan öt órát vesz ez igénybe.

ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »