Brutálisan nőtt a drogpiac Kárpátalján

A kárpátaljai rendőrségi statisztika szerint az idei év első felében mintegy 15 százalékkal nőtt a kábítószerek forgalmazása. Ennek okát abban látják, hogy a büntetéstől való félelem messze alatta van a drogokból származó jövedelemnek. Magyarán: kifizetődőbb vadkendert termeszteni, mint paradicsomot vagy uborkát.

Hat hónap alatt 260 drogokkal kapcsolatos bűncselekményt regisztráltak. Mintegy  100  esetben illegális előállítókat és terjesztőket lepleztek le. A drogpiac növekedésében közrejátszik, hogy  a kínálat mellett folyamatosan bővül a kereslet. Ugyanakkor a bűnüldöző szervek gyakran elnézőek  a törvénytelenségek elkövetőivel. Az ügyészség nyomozói által lefolytatott vizsgálat például kiderítette, hogy  11 visszaélésről nem készült jegyzőkönyv.  Tíz jegyzőkönyvet pedig egyszerűen elsikkasztottak,  azok nem kerültek  az igazságszolgáltatás elé. Ugyanakkor a rendőrök több mint ezer személyt  törvénytelenül állítottak elő, illetve jogtalanul vettek őrizetbe és indítottak ellenük  eljárást.

Felszínre került három bűncselekmény is, melyekben elindult a büntetőjogi eljárás, ám menet közben  az ügyeket elsinkófálták. Számos esetet  hiányos  nyomozati anyaggal  tártak a bíróság elé, illetve  az  ügyek gyanúsítottjai ismeretlenek, vagy szökésben vannak.

A fiatalkorúak  körében rohamosan terjed a drog- és az alkoholfogyasztás. A vakáció idején   számos szórakozóhely válik a kábítószerügyletek helyszínévé.  A rendőrség fiatalkori bűnözés elleni osztályának munkatársai  az ifjúságvédelmi szervezetekkel közösen  429 vendéglátóhelyet ellenőriztek. A razziák során 45 részeg  és egy kábítószermámorban lévő fiatalkorút  állítottak elő.  Tizennyolc éven aluliak  leitatásáért és megrontásáért egy felnőtt ellen indult eljárás.

A határátkelőkön is  élénkült a drogcsempészés.  A  Csapi Vámhivatal sajtószolgálatának tájékoztatója szerint fél év alatt 200 esetről készült jegyzőkönyv. Öt személy ellen büntetőjogi eljárást indítottak. A vámosok elkoboztak 2942 tablettát és 65 kilogramm  más kábítószert.

Jelentős a lakosság birtokában lévő  illegális arzenál. A rendőrök fél év alatt  170 fegyverrel történt visszaélést derítettek fel. Lefoglaltak 18 fűrészelt csövű  és 16 normál vadászpuskát, 18 karabélyt, 15 pisztolyt és revolvert, 3 kézigránátot, 3 pokolgépet, 3163 éleslőszert és 158 szálfegyvert.

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »