Újabb terrormerénylet Dagesztánban

Csütörtök reggel egy újabb gyilkosság történt az orosz Dagesztánban: lelőtték Garun Kurbanovot, a dagesztáni elnöki adminisztráció és sajtószolgálat főnökét. Kurbanov megbékélhetetlen ellenfele volt a régióban működő fegyveres alakulatoknak, ezért végezhettek vele.

Csütörtökön reggel, moszkvai idő szerint fél kilenckor Kurbanov elhagyta mahacskalai otthonát és autója felé tartott. Ekkor ismeretlen fegyveresek megtámadták őt, valamint sofőrét. Kurbanov és sofőre a helyszínen belehaltak sérüléseikbe. A rendőrség lezárt minden Mahacskalából kivezető utat.

Az esetről egy közelben lévő üzlet biztonsági kamerái felvételt készítettek, amit a nyomozók lefoglatak. Az elkövetők álruhát és baseball sapkát viseltek, kilétükre azonban még nem derült fény – nyilatkozta Alex Savrulin, a nyomozási osztály vezetője.

Garun Kurbanov 2000-től 2004-ig a kormány sajtóosztályán tevékenykedett, 2003-ban a dagesztáni televízió vezérigazgatójává választották. Sikeres munkájának köszönhetően az „RGVK Dagestan” népszerűsége sokat javult.

2008-ban a külkapcsolatokért és információkért felelős minisztérium elnöke lett, majd 2010-től az elnöki adminisztráció vezető pozícióját töltötte be. Mindezek mellett könyvet is írt „A terror vallása és politikája” címmel. Egyéb tudományos publikációi is jelentek meg, melyben részletesen vizsgálta az aktuális etnikai és vallási ellentéteket, valamint a vallás és oktatás kapcsolatát. Kurbanov sokat tett azért, hogy kiegyenlítse az etnikai ellentéteket, valamint a békés egymás mellett élésért küzdött.

Az orosz nyomozó bizottság szóvivője, Vlagyimir  Markin az Interfaxnak a következőket nyilatkozta: „Kurbanov halála a munkájával hozható összefüggésbe. Nyomozóink különböző elméleteket dolgoztak ki, amik a gyilkosság hátterében állhatnak, ám a legvalószínűbbnek mégis a fentebb említett, munkájával kapcsolatos ügy tűnik.”

Dagesztán belső konfliktusainak forrása a rendkívül sokszínű etnikai és vallási összetétel. Körülbelül 35 különféle etnikum él itt – többek között avarok, azeriek, oroszok és csecsenek – és tizenkét (török, kaukázusi, iráni) eredetű nyelvjárás őshonos. Bár az orosz nemzetiségűek a teljes lakosság csupán 4,7 százalékát teszi ki, a hivatalos nyelv az orosz. Az ország lakosságának döntő többsége muzulmán hitű, de keresztényeket és zsidókat is találhatunk itt. Gyakoriak az összecsapások, zavargások a biztonsági alakulatok és a felkelők között.

Garum Kurbanov a Dagesztánban működő fegyveres alakulatok kérlelhetetlen ellenfele volt, és azt a nézetet képviselte, miszerint velük egyezkedni nem szabad, mert a radikális iszlám fegyveresekkel folytatott tárgyalások nem vezetnek semmire. Egy másik oka a Kurbanovval való leszámolásnak az lehetett, hogy a dagesztáni Oktatásügyi Minisztériumban egy alternatívát dolgoztak ki a radikális iszlám tanításaival szemben. Az új intézményt és a programot éppen Kurbanovra bízhatták volna – ez a szélsőséges iszlám tanítások szerint élő fegyveresek számára már elég ok lehetett a gyilkosságra.

2011 első felében 169 terrorcselekmény történt Oroszországban, ebből 110-et Dagesztánban követtek el. Medvegyev és Putyin ígéretet tett arra, hogy a biztonság védelme kiemelt szerepet kap a decemberi parlamenti választások, valamint a 2012-es elnökválasztás előtt is. 

Tárkányi Evelin

Friss hírek