Szerbiában halasztanák a külföldiek földvásárlási jogát

A külföldiek Szerbiában 2014-től olcsón vásárolhatnak termőföldet, feltéve ha Belgrád nem tudja kieszközölni az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon, hogy későbbre halasszák a külföldiek földvásárlási jogát.

Branislav Gulan, a Szerb Gazdasági Kamara (PKS) szakértője elmondta, hogy Szerbiában jelenleg a legjobb minőségű termőföld hektáronkénti ára  ötezer euró, de egy-egy hektár másod- és harmadosztályú termőföldhöz már ezer-kétezer euróért is hozzá lehet jutni.

Európában az ugyanilyen minőségű szántók ára ötven-százezer euró – mondta a szakember, hozzátéve: pár éven belül a rossz szerb tárgyalási politika miatt a külföldiek is vásárolhatnak majd földet Szerbiában, és már most jelentős a spekuláció.

Litvánia és Szlovákia, noha már régóta tagjai az uniónak, nemrégiben hosszabbította meg 2014-ig a moratóriumot a külföldiek földvásárlására vonatkozóan, és Románia és Magyarország is további haladékhoz jutott. „Dániában meg éppenséggel csak az a külföldi juthat termőföldhöz, aki már legalább két évig ott élt” – mondta Branislav Gulan. Szerbiában viszont már az unióval kötött átmeneti kereskedelmi megállapodás hatályba lépését követő negyedik évben megnyílik a lehetőség arra, hogy a külföldiek szántókhoz jussanak – hangsúlyozta.

„El kell érni, hogy kitolják a külföldiek földvásárlási jogának életbe lépését. Ez a kormány feladata, amely félévente folytat megbeszéléseket az EU képviselőivel” – tette még hozzá Gulan. Szerinte a szerb földvagyon a legjobbak közé tartozik Európában, és az egy főre jutó termőföld nagysága Szerbiában 0,5 hektár, Európában a legnagyobb. Szerbiában 778 ezer kistermelőt tartanak nyilván, akik átlag három hektárnyi földterületen gazdálkodnak.

Kitekintő/MTI

Friss hírek