Egymásra lövöldöznek a rendőrök Ciudad Juárezben

Szövetségi rendőrök nyitottak tüzet a mexikói Ciudad Juárez városának rendőrfőnökére egy 17 halálos áldozatot, és 74 sebesültet eredményező börtönön belüli leszámolás utáni zűrzavarban.

A városi rendőrség vezetője, Julian Leyzaola elmondása szerint 16 szövetségi rendőr nyitott tüzet az autójára miközben Juárez város büntetés-végrehajtási intézetéhez tartott. Erre reagálva a Közbiztonsági Minisztérium kifejtette, hogy Leyzaola áthágta a biztonsági előírásokat mikor nem állt meg a börtönhöz vezető úton felállított kordonnál, amit azért emeltek, hogy a hétfői mészárlást követően a fogvatartottak ne tudjanak elszökni az intézetből.

Az incidenst végül épp bőrrel úszta meg a páncélozott sportkocsijában utazó rendőrfőnök, akit idén márciusban neveztek ki a városi rendőrség élére. A drogkartellek részéről számos halálos fenyegetést kapó Leyzaola hivatalba lépése után több, mint 150 rendőrt távolított el a testülettől. Ugyanakkor viszonya a szövetségi rendőrséggel sem felhőtlen. Ahogy annak egy korábban vele készített interjúban hangot is adott, kijelentve, hogy a helyi és a szövetségi rendőrség közötti együttműködés gyakorlatilag „nem létezik”. Ahogy fogalmazott: „Nincs együttműködés. Ők csinálják a saját dolgukat az egyik oldalon, mi pedig csináljuk a miénket a másikon”. A mostani már valószínűleg a harmadik összecsapás az idén, ami a helyi és a szövetségi rendőrség tagjai között zajlott le.

A szövetségi rendőrség 8000 fős egységét 2008-ban vezényelték a Mexikó legerőszakosabb városának tartott Ciudad Juárezbe, hogy visszaszorítsák a drogkartellek tevékenységéből eredő riasztó mértékű bűnözési rátákat. A város polgármestere, Hector Murguia szerint képesek ellenőrizni a helyzetet, és a városi rendőrség felkészült arra, hogy a szövetségi rendőrség szeptemberre tervezett kivonását követően teljes mértékben átvegye a rendteremtés és -fenntartás feladatát.

Buli a mészárlás előestéjén

Az incidensre azután került sor, hogy a Ciudad Juárez-i állami börtönben egy bandák közötti leszámolás során 17 ember meghalt, 74 pedig megsebesült. A halálos áldozatok között egy nő és egy fiatal lány is volt. A Ciudad Juárez városát is magában foglaló Chihuahua állam északi kerületének ügyészi hivatalát vezető Jorge Gonzales Nicolas szerint a börtönbeli mészárlást megelőző este bulit tartott az egyik banda, melyre a drogokon és alkoholon kívül húsz – köztük számos kiskorú – prostituáltat is becsempésztek. A két női áldozat valószínűleg így kerülhetett a falakon belülre, a többi halálos áldozat pedig alighanem a bulit szervező banda tagja volt.

A lövöldözéssel kapcsolatban a hatóságok nyilvánosságra hozták az egyik biztonsági kamera felvételét, amin az látszik, hogy két eltakart arcú fogvatartott viszonylag könnyedén megszerzi az áldozatok tartózkodási helyéhez vezető ajtók kulcsait, majd utat enged társaiknak, akik automata fegyverekkel felfegyverkezve az ajtóban állva tüzet nyitnak a bent tartózkodókra, ezt követően pedig behatolnak a helyiségbe. A felvétel tanúsága szerint az őrök vagy részesei voltak a leszámolásnak, vagy mérhetetlenül óvatlanok.

A hatóságok eddig 44 őrt hallgattak már ki a esettel kapcsolatban, és 406 fogvatartotton végeztek lőportesztet, figyelembe véve, hogy a gyilkosságok elkövetői miután eldobálták az öt géppisztolyból és egy gépkarabélyból álló arzenáljukat, egy meghiúsított szökési kísérletet követően elvegyültek a többi rab között. 

A főügyész szerint a Ciudad Juárez-i börtönről régóta tudni lehet, hogy a büntetésüket töltő drogbárók az intézet falain belülről adnak utasításokat a kint elkövetett gyilkosságokra, illetve innen koordinálják az Egyesült Államokba irányuló emberkereskedelmet.   

Scheinring Endre

Friss hírek