Szlovákia: lecsukhatják a hanyag politikusokat

Egytől öt évig terjedő börtön fenyegeti szeptembertől azokat a politikusokat, akik hanyagságuk folytán különösen nagy kárt okoznak az államnak, valamint az önkormányzatoknak, vagy ugyanilyen okból mások halálának vagy egészségkárosodásának okozói – Ivan Gašparovič szerdán aláírta a Büntetőtörvénykönyv vonatkozó módosítását.

A jóváhagyott törvénymódosítás hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható bűncselekménynek minősíti a fasizmus, a kommunizmus és egyéb mozgalmak égisze alatt elkövetett bűnök tagadását. Ugyanakkor állatkínzásért egytől öt évig terjedő börtönbüntetés lesz kiszabható.

Egyszersmind két évi elzárással büntethető az a személy, akinek gondatlansága folytán álatok hu8llanak el, illetve tartós egészségkárosodást szenvednek.

Bevezetésre került a választási korrupció fogalma

Bűncselekményként kezelik szeptembertől veszélyérzetet keltő követést. Ez a bűncselekmény egytől három évig terjedő börtönbüntetéssel lesz megtorolható.

Újdonságnak számít a választási korrupció fogalmának bevezetése. Két év börtönbüntetéssel sújtható, aki csúszópénzt kínál fel azért, hogy mások az ő elképzelései szerint szavazzanak a parlamenti és önkormányzati választásokon. Ha a csúszópénzt gyakorló politikus kínálja fel, öt év börtönbüntetést kaphat. Ellenben az a választó, aki szavazatáért pénzt kér egy évre kerülhet rácsok mögé.

Ugyancsak új eleme a Büntetőtörvénykönyvnek, hogy nemcsak a vádlottaktól lehet majd DNA-mintát venni, hanem a gyanúsítottaktól is.

Paraméter.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »