Megdícsérte Szlovákiát a norvég rém

A múlt pénteki norvégiai tömegmészárlás elkövetője szerint Szlovákia a multikulturalizmus által legkevésbé „megfertőzött” országok egyike Európában. A gyilkos 1500 oldalas „kiáltványában” ezen a téren Szlovákia kapta a legmagasabb pontszámot.

„Az egész kiáltványt óvatosan kell kezelni, mert egy beteg elme szüleménye, másrészt viszont tény, hogy Szlovákia az egyik legkevésbé multikulturális állam” – nyilatkozta a Sme napilapnak Jozef Bátora, a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Intézetének vezetője, aki kilenc évet élt Norvégiában. Az IVO elemzője, Martina Sekulová ezzel szemben úgy véli, nem lehet megállapítani, hogy melyik ország a legkevésbé toleránsabb az idegenekkel szemben – írja az Új Szó.

Tény ugyanakkor, hogy a szlovák jogrend az egyik legkevésbé befogadó. 1993 óta 56 ezren folyamodtak Szlovákiában menedékjogért, de csak 580 kérelmet fogadtak el a hivatalok. Állampolgárságot közülük csak 208-an kaptak. Ez az egyik legalacsonyabb arány az EU-ban, és feltehetően a következő években sem fog változni.

A szlovák belügy napokban tárcaközi egyeztetésre bocsátott tervezete szerint az államnak arra kellene törekednie, hogy a Szlovákiához hasonló civilizációs körből érkező bevándorlóknak adjon letelepedési engedélyt.

A Szlovákia migrációs politikájának koncepciója 2020-ig című dokumentum szerint főként a felsőfokú végzettséggel rendelkező bevándorlókat kellene lepelepedésre ösztönözni. Az utóbbi években több európai államban is hasonló irányba próbáltak elmozdulni, látva a harmadik világból érkező bevándorlók integrálásával kapcsolatos problémákat. Szakemberek szerint ugyanakkor Szlovákiánál  megengedőbb menekültügyi politika esetén sem „fenyegetett”, hogy ázsiai vagy afrikai bevándorlók hada telepedjen le – ahhoz északi szomszédunk  gazdaságilag, szociálisan és kulturálisan nem elég vonzó. Sokszor a Szlovákiában letelepedő, harmadik világból érkezők számára az ország csak „ugródeszka”, pár év után Nyugat-Európába távoznak – nem egy esetben azért, mert rokonaik vagy ismerőseik ott élnek.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek