Megtorpant a brazil gazdasági növekedés

A brazil gazdaság 4 százalékos növekedése messze elmarad a tavalyi, 7,5%-os eredményétől, a kormány inflációs problémákkal is küzd.

Dilma Rousseff brazil elnök az ország gazdasági helyzetét firtató kérdésre elmondta, hogy a kormány továbbra is irányított inflációs gazdaságpolitikát kíván alkalmazni, ez azonban nem mehet a gazdasági növekedés rovására. Brazília gazdasága a tavalyi növekedési mutatókhoz képest hullámvölgyben van, múlt évben 7,5 százalékos növekedést produkált a dél-amerikai ország, idén ez a szám egyelőre alulmúlja a tavalyit, mindössze 4%-os emelkedést könyvelhet el Brazília, írja az Infolatam.

Az elnöknő pesszimista az inflációs kérdéskört illetően, az inflációs ráta ugyanis eléri a 6,71%-ot, és Rousseff beiktatása óta ez a legnagyobb kihívás amivel szembetalálta magát. A kormány az inflációs rátát 4,5 százalékban határozta meg, ezt pedig több, mint két százalékkal sikerült túllépni az elmúlt 3 hónapban.

„Nincs értelme fenntartani az irányított inflációs politikát, ha ez nem eredményez gazdasági növekedést” – nyilatkozta az elnök a Folha de Sao Paulo brazil lapnak.

Rousseff gyors inflációcsökkentést szeretne, azonban a Folha de Sao Paulo-nak adott interjújából kiderül, hogy mindez 2012-2013 előtt nem valószínű.

„Első lépésként olyan gazdaságpolitikát kell kialakítani, amely lehetővé teszi a növekedést”-nyilatkozta Rousseff.

Ez egyáltalán nem egyszerű feladat, ugyanis a gazdasági válság következtében eladósodott országok miatti nemzetközi bizonytalanság miatt a brazil kormány keze meg van kötve a monetáris politikát illetően, és nem tudja eléggé megakadályozni saját valutája erősödését.

Sándor Nóra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »